Félmeztelenül függött a párizsi hídon az iráni elnök ellen tiltakozó

Fotó: AFP / BEHROUZ MEHRI

-

Az ukrán nőjogi szervezet, a Femen aktivistája a szabadság hóhérjának titulálta Rouhanit, akinek országában évente több mint 800 embert küldenek a halálba.


Az iráni elnök, Hassan Rouhani gazdasági szerződések aláírására érkezett Franciaországba. Az aktivista a hídon kifeszített molinón üdvözölte Rouhanit, a mellét pedig az iráni zászló színeire festette. Az akciót az elnöki konvoj útvonalához igazították, de az nem derült ki, hogy Rouhani látta-e a félmeztelen nőt.A Femen vezetője, Inna Sevcsenko utóbb azt posztolta a Twitteren, hogy csak azt akarták, hogy Rouhani otthon érezze magát. A feminista szervezet szóvivője úgy nyilatkozott, hogy a francia elnök, Francois Hollande a jelek szerint nem foglalkozik az emberi jogokkal, hiszen az Elysée Palotában fogadta az iráni elnököt, hogy szerződéseket írjon alá vele.

Irán 100 Airbus repülőgépet vásárol Franciaországtól, és ezen kívül egészségügyi, mezőgazdasági és környezetvédelmi megállapodásokat is kötnek. Rouhaninak ez az első látogatása Európába az után, hogy az unió felfüggesztette a szankciókat Irán ellen, miután a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség bejelentette, hogy a perzsa állam teljesítette az elvárásokat, és immár nem tekintik úgy, hogy Irán atomfegyver előállításán dolgozna.