Felmérték, hányan készülnek kivándorolni hazájukból

Fotó: Europress/AFP/Patrik Stollarz / Europress/AFP/Patrik Stollarz

-

Az ENSZ szerint a világ népességének nem egész fél százaléka indulna útnak. Az legtöbben az USA-ba.


A világon 23 millió ember készül kivándorolni hazájából. Számuk folyamatosan nőtt az utóbbi években – írta jelentésében a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM).

Noha a szám nagynak tűnik, a világ népességének mindössze 0,4 százaléka – írta az ENSZ szakosított szervezete. A jelentés a Gallup nemzetközi felmérésein alapszik.

A kivándorolni akarók több mint 20 százaléka elsősorban az Egyesült Államokba szeretne emigrálni, amely így messze a legnépszerűbb célország. A népszerű célországok között van még Nagy-Britannia, Szaúd-Arábia, Kanada, Franciaország és Németország. Több mint 40 százalékuk Afrikából indulna.

A Gallup azokat számolta össze, akik olyan előkészületeket tesznek, mint a vízumkérelem beadása, takarékoskodás a költségekre, nyelvtanulás. A felméréseket 2010 és 2015 között készítették, és öt év alatt öt százalékkal nőtt az emigrálni akarók száma.

Kisebb térségekre lebontva a világot a legtöbben Nyugat-Afrikából, majd Dél-Ázsiából, Észak-Afrikából és a Közel-Keletről akarnak elköltözni. Az IOM szóvivője szerint a tényleges migráció mindig elmarad a potenciálistól.