Felmentették Ajka szocialista polgármesterét

-

Schwartz Béla jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és zsarolás miatt állt bíróság elé. A döntés jogerős, a másodfok szerint sem történt bűncselekmény.


A Veszprémi Törvényszék másodfokon helybenhagyta a Járásbíróság tavaly január 23-ai felmentő ítéletét. Schwartz Bélát hűtlen kezeléssel, fiktív szerződéskötéssel és el nem végzett munkák számlázásával vádolták - tették hozzá. Felmentették az ügy másod- és harmadrendű vádlottját is, akiket hűtlen kezelés bűnsegédletével vádoltak - közölte a törvényszék sajtóosztálya.

A vádirat szerint Schwartz Béla az ajkai futballklubnak 2008-ban a polgármesteri hivatal egyik dolgozója és egy építőipari cég munkatársa közreműködésével juttatott pénzt. A vádirat szerint az önkormányzat fiktív vállalkozási szerződést kötött, amely alapján a tényleges munkavégzés nélkül leszámlázott vállalkozói díjat, 10,7 millió forintot a gazdasági társaság, majd onnan az egyesület számlájára utalták át.

Az ügyészség szerint emellett a polgármester a céget működtető sértettet megfenyegette, hogy ha egy követelését fenntartja, a városban nem kap munkát és a már elvégzett munka díját sem fizetik ki neki. A vád szerint a sértett a fenyegetés hatására beleegyezett, hogy a követelésének egy részéről lemond, és az egyesületnek adja.

Az elsőfokú bíróság - kedden helybenhagyott - ítéletében ezzel szemben azt mondta ki, hogy Ajkát nem érte vagyoni hátrány, és a zsarolás vádja sem áll meg, mert a sértett vallomása nem volt következetes, nem lehetett rá alapozni.

Jogerős felmentése után Schwartz Béla az MTI-nek azt mondta: huszonkét különböző ügyben vádolták meg 2010 óta, és ebből egy esetben ítélték pénzbírságra. Mindegyik ellene felhozott vád politikai indíttatású - jelentette ki.