Felmentették a kormányellenes tevékenységgel vádolt török újságírókat

-

A török alkotmánybíróság csütörtöki döntése szerint a hatóságok megsértették két, súlyos vádakkal letartóztatott török újságíró jogait, ezért azonnal szabadlábra kell helyezni őket.


A Cumhuriyet nevű, a kormánnyal szemben kritikus napilap főszerkesztője, Can Dündar, és az újság fővárosi tudósítója, Erdem Gül november óta vizsgálati fogságban van. Az eset nemzetközi aggodalmat váltott ki a törökországi sajtószabadság helyzete miatt.

Az ügyészség életfogytig tartó börtönbüntetés kiszabását kérte rájuk, egyebek között a kormány hatalmának megdöntésére tett kísérlet és kémkedés vádjával.

Azért vonták felelősségre őket, mert tavaly májusban cikket jelentettek meg, amelyek szerint Törökország 2014-ben fegyvereket szállított szíriai szélsőségeseknek. A Cumhuriyet a riport igazolására videofelvételeket is közzétett.

Erdogan török elnök szerint az újság aláássa országa nemzetközi tekintélyét. Az államfő elismerte, hogy a Szíriába tartó teherautók a titkosszolgálathoz tartoztak, de azok az ott élő türkmén kisebbségnek vittek segélycsomagokat. A szíriai türkmén népcsoport fegyveresei offenzívát folytatnak mind Bassár el-Aszad kormányerői, mind az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet harcosai ellen.