Felmentették a kémkedéssel vádolt titkosszolgálati vezetőket

-

Szilvásy biztos volt abban, hogy nem követett el semmit.


Felmentette a "kémkedési per" vádlottjait a Kaposvári Törvényszék katonai tanácsa az elsőfokú, nem jogerős határozatában. A Katonai Ügyészség Galambos Lajos nyugállományú vezérőrnagyot, a Nemzetbiztonsági Hivatal 2004 és 2007 közötti főigazgatóját kémkedéssel, Szilvásy Györgyöt, a Gyurcsány-kormány titokminiszterét felbujtóként elkövetett kémkedéssel, Laborc Sándor volt dandártábornokot, a Nemzetbiztonsági Hivatal 2007 és 2009 közötti főigazgatóját kémkedéssel kapcsolatban, hivatalos személy által elkövetett bűnpártolással, P. Lászlót, a kémbotrányban felbukkanó, orosz hátterű biztonságtechnikai cég tulajdonosát pedig államellenes bűncselekményekkel vádolta meg 2011-ben.

A Kaposvári Törvényszék Vadócz Attila hadbíró vezette tanácsa új eljárásban azután hozott döntést, hogy a Fővárosi Ítélőtábla tavaly eljárási hibák miatt hatályon kívül helyezte a Debreceni Törvényszék 2013-as elsőfokú ítéletét. Ebben Galambos Lajos és Szilvásy György egyaránt két év tíz hónap börtönbüntetést, Laborc Sándor egy év, két év próbaidőre felfüggesztett börtönt kapott, P. Lászlót felmentették.

A bírósági eljárás államtitkok miatt zárt ajtók mögött folyik, csak a döntés rendelkező része volt nyilvános. Az ügy iratait 2040-ig titkosították, ezért nem tudni hivatalosan, mi volt az, amiért a volt titkosszolgálati vezetőknek a vádlottak padjára kellett ülniük. Zamecsnik Péter, Laborc Sándor ügyvédje az ítélethirdetés után azt mondta: az ügyész mind a négy vádlottat érintően fellebbezett a határozat ellen, így az nem jogerős, az ügy a Fővárosi Ítélőtábla katonai tanácsa előtt folytatódik.

„Csak kiderült az igazság!" - mondta Szilvásy György. A volt titokminiszter azt mondta, „a többiekkel együtt" biztos volt abban, hogy "nem követtek el semmiféle bűncselekményt", bár a média, a közvélemény, a politikai erők egy része ennek az ellenkezőjét sugallta az elmúlt öt évben. Szerinte a politikusok, állami vezetők, miniszterek tevékenységét nem büntetőjogi alapon kellene megítélni, a politika közelében lévő hatóságoknak sem kellene büntetőjogi irányba terelniük a politikai vitákat. Óva int mindenkit attól, hogy "ezt bárki bármelyik oldalon politikussal, vezetővel szemben megismételje".