Felmentette a bíróság Kocsis Istvánt

Fotó: MTI/Földi Imre / MTI/Földi Imre

-

Egyelőre nem jogerősen. A Magyar Villamos Művek volt vezetője a cég terjeszkedése miatt állt bíróság előtt. Felesége viszont felfüggesztettet kapott.


A Népszava értesülése szerint a Kaposvári Törvényszék első fokon, nem jogerősen felmentette Kocsis Istvánt, a Magyar Villamos Művel Zrt. korábbi vezérigazgatóját. A Fővárosi Főügyészség 15 milliárd forintos hűtlen kezeléssel vádolta a volt vezérigazgatót, Kovács Józsefet, a Paksi Atomerőmű volt vezérigazgatóját és még négy vádlott-társukat.


Kocsis vallomásában ártatlannak vallotta magát, azt állította, nem károkozás volt a célja a beruházásokkal, hanem a villamos művek bevételeinek növelése. A többi vádlott sem ismerte el bűnösségét, az ügyészség szerint viszont egyértelmű volt felelősségük, ráadásul az egykori vezérigazgató víziója, hogy ebben a formában kell terjeszkednie a cégnek, hatalmas kárhoz vezetett.

A bíró viszont nem látta bizonyítottnak a vádakat, mert szerinte az MVM középtávú terveiben is szerepeltek a Kocsis-féle célkitűzések. Ezért felmentette Kocsist, feleségét viszont, aki másodrendű vádlott az ügyben, hűtlen kezelés és pénzmosás miatt 2 év, 4 évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte. Ugyancsak elítélték a nyolcadrendű vádlottat - Szász Andrást, az MVM volt főtanácsadóját - orgazdaság és pénzmosás miatt 2 év börtönbüntetésre 5 évre felfüggesztetve. A másik három vádlottat felmentette a Törvényszék.

Az ügyben korábban meghallgatták Kiss Ernő nyugalmazott rendőr dandártábornokot is, mert őt kérték meg arra, hogy dolgozza ki a védekezést a volt MVM-vezér ellen felhozott hűtlen kezelési vádakkal szemben. Kiss azonban állítólag megzsarolta Kocsis Istvánt és volt főtanácsadóját, Szász Andrást. Az ügyben befolyással üzérkedés miatt eljárás is indult Kiss Ernő ellen.