Felmentést kértek a romagyilkosságok vádlottai: kezdődik a másodfok

Forrás: MTI/MTVA / Szigetváry Zsolt

-

A romagyilkosságok ügyében két évvel ezelőtt életfogytiglanra ítélt 3 férfi és a valamivel enyhébb büntetésre, tizenhárom év fegyházra ítélt személy büntetőpere szerdán másodfokon folytatódik a Fővárosi Ítélőtáblán. A vádlottak részben hatályon kívül helyezést és új elsőfokú eljárást, részben felmentést kértek korábban.


A romagyilkosságok ügyében a Budapest Környéki Törvényszék 2013. augusztus 6-án tényleges életfogytiglanra ítélte Kiss Árpádot, Kiss Istvánt és Pető Zsoltot, Csontos István pedig 13 év fegyházat kapott.


Az eljárás adatai szerint Kiss Árpád, és testvére, Kiss István, valamint Pető Zsolt 2008-2009-ben kilenc helyszínen hajtott végre fegyveres támadást romák otthonai ellen. A bűncselekmény-sorozatban hat ember, köztük egy gyermek meghalt, öten súlyosan megsebesültek. Negyedik társuk, Csontos István a két utolsó támadásban vett részt sofőrként.

A vádlottak fellebbeztek, részben hatályon kívül helyezés és új elsőfokú eljárás, részben felmentés érdekében. Az ügyészség a negyedrendű vádlott esetében súlyosbítást indítványozott, mert álláspontja szerint Csontos Istvánnak a katonai elhárítás egykori ügynökeként lett volna lehetősége a gyilkosságokat megakadályozni, ha tájékoztatja a hatóságokat az általa korábban megfigyelt társaságról.

A másodfokú büntetőperben májusban várható döntés.