Megszavazták a tőkeemelést az FHB-nál

Fotó: MTI/MTVA / Simó Endre

-

A hétfői közgyűlésen növelték az alaptőkéjét a banknak, kérdés, ez elég lesz-e.


Az FHB Jelzálogbank Nyrt. hétfői rendkívüli közgyűlésén a részvényesek megszavazták, hogy az igazgatóság emelje meg az alaptőkét maximum 4,45 milliárd forinttal – közölte a bank a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján. A bank közleménye szerint a hitelintézet igazgatósága a felhatalmazás alapján úgy döntött, hogy a tőkeemelést új részvények zárt körű kibocsátásával hajtják végre.


Az új részvényesek a kibocsátandó új részvények átvételéről szóló nyilatkozatot legkésőbb 2015. december 30-ig tehetik meg, illetve ugyanezen napig fizethetik ki, utalhatják át a társaságnak az új részvények kibocsátási értékét.


Mint arról már korábban írtunk, a nagyobb összegű tőkeemelési lehetőséget a piaci és szabályozói környezetváltozásokkal indokolja az FHB. A tőkehelyzet rendezését egyrészt szükségessé teszik a Magyar Nemzeti Bank új előírásai, amelyek 2016. január 1-jétől a tőkekövetelmények kalkulációjára vonatkozó szigorúbb számítási módokat vezetnek be. Az FHB szeptember végén szorosabbra fűzte kapcsolatait a takarékszövetkezeti integrációval (SZHISZ), amitől a hitelnyújtás fokozását remélik, a közgyűlési meghívó indoklása szerint ezért is kell a magasabb tőke.


A közgyűlésen névértéken 4,45 milliárdos emelésről döntöttek. Ez az utolsó, 699 forintos árfolyam alapján 31 milliárd forint fölötti tőkeemelést jelenthet, ami alsó hangon elég lehet a masszívan veszteséges bank életben tartásához. Becslések szerint az FHB tőkeigénye legalább 30-42 milliárd forint. Erről bővebben itt írtunk. A nagy kérdés az, ki fedezi a mostani emelést, amelyre ráadásul mindössze két nap maradt. Azt az FHB is jelezte, a mostani emelést átalakíthatja a tulajdoni viszonyokat a tőzsdén jegyzett banknál.

Az FHB részvényeivel való kereskedést egyébként hétfőtől szerdáig felfüggesztették a tőzsdén, így az is előfordulhat, hogy csak jövőre kereskednek újra a cég papírjaival.