Fellobbant a láng Olümpiában

Fotó: AFP / ARIS MESSINIS

-

A hagyományoknak megfelelően egy „papnő” gyújtotta meg a fáklyát. A görög körút után a láng május 3-án indul 320 várost érintő brazil útjára.


Katerina Lehou színésznő korhű jelmezben, a nap sugaraival, fém parabolatükör segítségével lobbantotta fel a lángot Héra istennő 2600 éves temploma előtt. A színésznő ezután átadta az olimpiai lángot a staféta első tagjának, Elefteriosz Petruniasz világbajnok görög tornásznak.


Az ünnepségen részt vett a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke, Thomas Bach is, aki úgy fogalmazott: bár Brazília manapság nehézségekkel küzd, a láng időtlenül emlékeztet arra, hogy mindannyian az emberiség részei vagyunk.„A Rio de Janeiró-i olimpia az emberi szellem látványos megnyilvánulása lesz. Mindössze néhány hét múlva a brazil emberek lelkesen üdvözlik majd a világot, és lenyűgöznek bennünket életszeretetükkel és szenvedélyes sportszeretetükkel” – tette hozzá a német sportdiplomata.

A fáklyaváltó idén 80 éves, először az 1936-os berlini olimpia előtt volt példa arra, hogy a lángot futók vitték, s adták kézről kézre Olümpiától a házigazda városig.

A görögországi váltófutás után a fáklya jövő szerdán érkezik meg Athénba, a régi Olimpiai Stadionba, ott adják át az első dél-amerikai olimpiai játékok szervezőinek. Brazíliában május 3-án kezdődik a váltófutás, amely 329 várost érint, és 12 ezer tagja lesz. A Rio de Janeiró-i olimpia megnyitójára augusztus 5-én kerül sor.