Fellélegezhetnek, megúszta a szökőmásodperc

Forrás: Nottingham Hackspace / Flickr CC-BY

-

Az informatikusok régen fenekednek az időnként a világidőhöz hozzáadott másodperc ellen, de most is megúszta.


A Nemzetközi Távközlési Unió (ITU) genfi tanácskozásán nem szavazták meg a szökőmásodpercek eltörlését. További kutatásokat rendeltek el a döntéshozatal előtt.

A nemzetközi kommunikációs szabványok összehangolását felelős ITU illetékesei csütörtökön közölték, hogy fontolóra vették a szökőmásodpercek kiiktatásáról szóló javaslatot és úgy döntöttek, több időre van szükség a végső döntéshez.

"Több részlet ismerete szükséges a gyakorlat beszüntetésének lehetséges hatásáról, ezért a világ rádiókommunikációjáról 2023-ban tervezett nemzetközi konferencián fogják kiértékelni a kutatási eredményeket. Addig szükség szerint a szökőmásodperceket hozzá fogják adni a világidőhöz" - tették hozzá.

A szökőmásodperceket 1972-ben vezették be az összehangolt világidő, az UTC részeként, legutóbb június 30-án iktattak be egy másodpercet. A szökőmásodpercre azért van szükség, hogy a Föld forgási sebességére alapozott világidőt össze tudják hangolni a bolygó mozgásától független atomidővel.

1972-ben rögtön két másodperccel kellett meghosszabbítani az évet, 1999-ig pedig egy-két évente volt szükség az atomidő megtoldására egy-egy másodperccel. Azóta megritkultak a beavatkozások, az idei volt a huszonhatodik alkalom, hogy szinkronba hozták a két időt.


Az atomórának nehéz elmagyarázni, hogy ne siessen annyira, most egy kicsit lassabban forgott a Föld


A szökőmásodpercek kiiktatását évek óta javasolják számítástechnikai szakértők. A Föld forgási idejének változása teljesen kiszámíthatatlan, és nehézzé teszi két tetszőlegesen kiválasztott világidőnek megfelelő időpont között eltelt idő hosszát. Hogy a gépek pontosan tudjanak kalkulálni, azt is figyelembe kell venni, mikor iktattak be egy-egy szökőmásodpercet. Az ilyen programbeli elágazások valamint az atomidőt számító rendszerek utánállítása olyan kockázatot jelent, ami egyszerűen nem éri meg.

Ha a hagyományhoz és a korábbi emberi időszámítási módszerekhez való ragaszkodás nem lenne ennyire erős, az informatikusok valószínűleg már régen elvetették volna a szökőmásodperc intézményét.

A helyzet iróniája, amelyre legutoljára a Dr. Felicitas Arias, az Nemzetközi Súly- és Mértékügyi Hivatal igazgatója hívta fel a figyelmet egy sajtóközleményben, hogy a nagyobb időzónák legkeletibb és legnyugatibb területei közti észlelhető eltérés, illetve a valódi szoláris idő és a szoláris középidő közti évi több perces eltérés jóval nagyobb, mint ami valaha összegyűlhetne, ha kiiktatnánk a szökőmásodpercet.