Felkelők lépték át a szír–török határt török kormányfelügyelettel

Fotó: AFP / STRINGER

-

Legalább ötszáz szíriai felkelő lépte át a szíriai–török határt azzal a céllal, hogy eljusson az Aleppó tartományban fekvő Azaz városba, ahol a szíriai felkelők számos vereséget szenvedtek a kormányerőkkel és a kurd fegyveresekkel szemben – közölte egy szíriai emigráns szervezet.


A londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) szerint legalább ötszáz felkelő kelt át Báb esz-Szalám határátkelőhelyen, hogy az Aleppó tartomány északi részén fekvő Azazba menjen, és ott segítséget nyújtson a felkelőknek a kurd erőkkel szemben.


Rami Abdel Rahman, az emigráns szíriai szervezet igazgatója elmondta, hogy a felkelők átszállítása a török hatóságok felügyelete mellett zajlott. Iszlamistákról és nem iszlamistákról van szó, mindegyikük fegyveres – közölte részletek ismertetése nélkül. Néhány napja, február 14-én mintegy 350 felkelő könnyű és nehéz fegyverzettel már átkelt a török–szíriai határon, Atme átkelőhelyen.

A szíriai felkelők az orosz légierő által támogatott szíriai kormányhadsereggel vívott heves harcokban elvesztették az ellenőrzést számos település felett a korábban fellegváruknak tekintett Aleppó tartományban. A felkelők meggyengülését kihasználva a kurd erők, amelyek szeretnének autonómiát kapni az országban, előrenyomultak a térségben, és egyebek között elfoglalták Tell Rifátot.

A szíriai–török határ közelében már csak a felkelők bástyájának tekintett Azaz maradt, valamint a kissé délebbre fekvő Marea település, amelyet a kurd erők nyugatról bekerítettek, míg keleti részét az Iszlám Állam dzsihadista erői ostromolják. A kurdok török határ közeli előretörését látva Törökország, amely a konfliktusban a Bassár el-Aszad szíriai elnök elleni erőket támogatta, szerda éjfél után ágyútűz alá vonta a kurdok állásait Tell Rifát környékén.