Felkelők foglaltak el al-Kaida-bázist Szíriában

Fotó: AFP / Zac Baillie / AFP / Zac Baillie

Az ILIÁ több hónapja tartotta ellenőrzése alatt a kórházat, amely főhadiszállásaként szolgált a dzsihádista szervezet hadműveleteihez.


A kormányellenes felkelők elfoglalták szerdán az al-Kaida terrorszervezettel szövetséges Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) nevű iszlamista milícia egyik bázisát, egy aleppói gyermekkórházat – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű, londoni székhelyű civil szervezet helyi aktivistákra hivatkozva. Az ILIÁ több hónapja tartja ellenőrzés alatt a kórházat, amely főhadiszállásaként szolgált a dzsihádista szervezet hadi műveleteihez az észak-szíriai Aleppót övező régióban. A kórházban tartózkodó szélsőségesek sorsa felől egyelőre nincs hír. Mindössze annyit tudni, hogy több tucat fogva tartott bajtársukat szabadították ki a felkelők - ez utóbbi állítás igazolásra vár az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja szerint. A szerdai győzelmük előtti napon a felkelők közül húszan estek áldozatul egy öngyilkos merényletnek, melyet az ILIÁ követett el a szír-török határ menti Darkúsban. A különböző felkelőcsoportok alkotta szövetség és az ILIÁ között pénteken kirobbant harc eddig több mint 270 ember életét követelte, és az eddigi legsúlyosabb szakadást jelenti a Bassár el-Aszad elnök ellen harcolók sorain belül.


Dzsihádisták: Totális háborút Szíriában és Irakban!

A felkelők sikerei láttán totális háborút hirdetett meg az al-Kaidaval szövetséges Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) nevű dzsihádista szervezet korábbi szíriai harcostársai és az iraki síita kormány ellen. Bár Abu Mohamed al-Adnán sejk, az eredetileg Irakból származó szervezet szóvivője „megsemmisítéssel” fenyegette meg a szíriai lázadókat, az ILIÁ az utóbbi napokban meghátrálásra kényszerült Szíriában. Ennek a meghátrálásnak volt az egyik eleme, hogy a felkelők elfoglalták a szélsőséges szervezet aleppói főhadiszállását. „Egyikőtök sem fog életben maradni, példát statuálunk veletek” – üzente a szóvivő az egykori harcostársaknak.