Feljössz velem matekozni?

Fotó: Forrás: Wikipedia / László Balkányi

Egy október végén közzétett tanulmány párok szociális hálóit kutatta. Ha létezik szerelemformula, a Facebook fogja feltalálni. Megvan a 21. század legsikeresebb kerítőszolgáltatása?


Sok mindent tud már helyettünk a Facebook, de szerelem szempontból még nem mondta meg a tutit. Legalábbis mostanáig - írja a Wired. Egy ideje már kering a neten az a tanulmány, mely állítólag  a Facebook-felhasználók ismerősi hálójának vizsgálata alapján meg tudja mondani, ki kivel van együtt és képes megjósolni a szakítást is. Mindez nem teljesen igaz. A vizsgálat arra azonban mindenképpen rámutatott, hogyan kerül a közösségi háló egyre közelebb életünk zugaihoz. A tanulmány a Cornell Universityről került ki és az informatikus Jon Kleinberg mellett a Facebooknál mérnökként dolgozó Lars Backstrom  írta.Sokáig az volt az uralkodó nézet, hogy két ember kapcsolatát legjobban a közös barátok száma írja le. Minél több van belőlük, annál jobban ismerheti egymást az adott két ember - vagy nem. Kleinbergék arra jöttek rá, hogy nem a mennyiség, hanem a minőség számít - vagyis az, hogy milyenek ezek a közös  barátok. Például ha egy kollégánkra, csoport vagy iskolatársunkra gondolunk, valószínűleg csomó közös ismerősünk lesz (leginkább azok, akik ugyanott dolgoznak vagy tanulnak), de egyáltalán nem biztos, hogy valóban közel is állunk hozzájuk. A valódi barátok valószínűleg több ponton is csatlakoznak a köreinkhez, függetlenül attól, hogy hány közös ismerősünk van összesen.


Kleinberg és Backstorm ezzel a szóródásnak nevezett, komoly matematikai modellen alapuló algoritmussal 60 százalékos pontossággal meg tudta mondani, ki kinek a férje vagy felesége, és az esetek felénél azt is eltalálta, ki kivel jár. A kutatók 1,3 millió húsz évnél idősebb Facebook felhasználó adataival dolgoztak, akiket véletlenszerűen választottak ki.  Olyan felhasználókat válogattak, akiknek legalább ötven és legfeljebb kétezer ismerősük van, és valamilyen formában jelölték, foglaltak-e. "Olyan volt, mint egy kvízjáték" - mondta Kleinberg. "Azt mondtuk, aha, ez stimmel, ez meg nem." A vizsgálat hamar meglepő eredményeket mutatott, például sokat számít, házas-e az adott pár. A szórásos elemzéssel sokkal pontosabban találták meg a házas emberek párját, mint a nem házasokét. Az ő esetükben aktivitás alapján (például más profiljainak a nézegetése, üzenetküldés vagy lájkolás) jutottak helyes következtetésre. Az sem volt mindegy, mennyire új egy kapcsolat. "Nagyon friss, például egy hónapos kapcsolatokra a profiloldalak alapján a legkönnyebb következtetni" - mondja Kleinberg. A párok eleinte ezt rengetegszer csekkolják. Minél több ideig van együtt valaki valakivel, annál fontosabb lesz ismét a hálózata - ennek változása egész pontos képet fest magáról a kapcsolatról is. Ahogy két ember egyre közelebb kerül egymáshoz, úgy nő össze ismerőseinek a hálózata is. Mire megházasodnak, teljesen egymásba gabalyodnak a szálak.


A tanulmány készítői azt is megnézték, mi történik a kapcsolatokkal, mikor a két fél hálózata már nem kapcsolódik teljesen egymásba. Ahol a szórás alacsony - vagyis sok a közös barát, de más-más körökből - ott a párok ötven százaléka nagy valószínűséggel változtatta meg a státuszát egyedülállóra. Vagyis azok a párok valószínűleg nem maradnak sokáig együtt, amelyeknek a hálózata csak az életük egy területén fedi egymást pontosan,. A felfedezés nem meglepő. Hány olyan ember ismerünk, aki éppen akkor vagy azért szakított, mert a baráti körük rosszul jött ki egymással?

Úgy tűnik, a Facebook rendelkezik azokkal az információkkal, melyekből egy jó kerítő is dolgozhat. Tudja, miről szeretünk olvasni, hogyan osztunk meg képeket, és azt is, hogy ki az, aki érdekel minket. A Wired felteszi azt a nyugtalanító kérdést is, hogy vajon mennyit kell várnunk, amíg a Facebook azt is megmondja, kivel fogunk majd járni a jövőben? Persze lehet, hogy mindez mindegy: egy friss hazai kutatásból az derül ki, hogy tök jól meglennénk Facebook nélkül is.