Feljelenti Orbán Viktort a Demokratikus Koalíció Simicska miatt

Fotó: MTI/MTVA / Mészáros János

-

A párt szerint a volt amerikai nagykövet könyvéből kiderül, hogy a kormányfő személyesen tárgyalta meg Németh Lászlónéval, ki nyerhet az EU-s pályázatokon.


Könyvet írt Magyarországon töltött éveiről Eleni Kounalakis, az Amerikai Egyesült Államok volt budapesti nagykövete. Mint korábban megírtuk, az Indexnek adott interjújában Kounalakis arról is beszélt, hamar kiderült, hogy Orbán Viktor demokráciafelfogása teljesen más, mint az övé.


A Demokratikus Koalíció szerint azonban más is kiderül a könyvből. Mint közleményükben írják, „az Index könyvajánlója szerint Németh Lászlóné, az Orbán-kormány volt nemzeti fejlesztési minisztere azt mondta a nagykövetnek, hogy hetente találkozott Orbán Viktorral, ahol »eldöntötték«, kik nyerhetnek pályázati pénzeket – akkoriban általában a Közgép”.


A DK szerint a volt nagykövet könyvéből kiderül: előre megbeszélték, kik nyerhetnek a tendereken


A DK szerint „ez ínyenc betekintést ad abba a diplomáciai botránysorozatba, amiben hazánk legfontosabb szövetségese rájött: a Fidesz elfoglalta Magyarországot. Az orbáni korrupció fekete lyukként nyeli el a magyar és az európai adófizetők pénzét, a rendszer fenntartói pedig – beleértve az ügyészséget – úgy tesznek, mintha mindez teljesen természetes volna”.


Azzal kapcsolatban ugyanakkor nincs illúziójuk, mi lesz a feljelentéssel, mert „a DK jól ismeri a kormányt védő ügyészi gyakorlatot”.