Feljelentették a nyugtatókat vény nélkül kiadó vizsolyi patikust

Fotó: Vs.hu / Hirling Bálint

-

Már a rendőrség is tud a vizsolyi patikus üzelmeiről. A közel 24 ezer vényköteles nyugtatót kiadó gyógyszerészről az Országos Rendőr-főkapitányságot tájékoztatta az Országos Gyógyszerészeti és Élelmiszer-egészségügyi Intézet.


„Több jelzés futott be egyszerre az Országos Gyógyszerészeti és Élelmiszer-egészségügyi Intézethez (OGYÉI) a vizsolyi drogpatika kapcsán” – mondta lapunknak Nagy Szilárd, az OGYÉI főigazgató-helyettese. Az intézet kiemelten figyeli a Clonazepam hatóanyagú készítmények kereskedelmét, emellett a gyógyszer-nagykereskedők kötelesek jelenteni a hivatalnak, ha egy patikánál – a korábbi rendelésekkel összehasonlítva – kiugró tételeket észlelnek. Emellett az Országos Egészségbiztosítási Pénztár is figyelemmel kíséri a receptforgalmat – így kiderül, hogy a benyújtott vények összhangban állnak-e a kiadott patikaszerekkel.


háziorvos, orvosi rendelő

Így fizet a tb

A patikusok a vényköteles gyógyszereket nagykereskedelmi áron vásárolják, miközben a társadalombiztosítási támogatás miatt a betegek ennél olcsóbban jutnak hozzájuk. A különbözetet a receptek benyújtása után az állam fizeti ki a gyógyszertáraknak.

A főigazgató-helyettes elismerte, hogy a rendszer nem működik tökéletesen, hiszen a vizsolyi patikus valamivel több mint egy éven keresztül zavartalanul adhatott ki hatalmas mennyiségű, vényköteles szert. A vizsgálat szerint közel 24 ezer doboz nyugtatót, altatót, antidepresszánst adott el orvosi rendelvény nélkül. A patikus elmondása szerint környékbeliek jártak hozzá – húszan-harmincan –, ők szedték be a pirulákat. Többek között Xanaxot (9037 dobozt), Rivotrilt (6531 dobozt), Epheritet (5488 dobozt), Frontint (2205 dobozt) és Dormicumot (263 dobozt) értékesített.

A monitoringrendszert akkor kezdtük kialakítani, amikor tavaly márciusban az OGYÉI-hez került a tisztifőgyógyszerész feladatköre is – mondta Nagy Szilárd. Hozzátette: a finomhangolás folyamatos, a nagykereskedőkkel csak nemrég sikerült megállapodni a rendszeres, havi jelentések küldéséről. A hiányosságok ellenére a vezető azt mondta:


Nem értem, hogy volt bátorsága a patikusnak ehhez. Ma mindent nyilvántartunk számítógépeken. Tudnia kellett, hogy csak idő kérdése a lebukás.

Lapunk a hét elején megkereste az illetékes megyei rendőrfőkapitányságot, ahol azt a tájékoztatást kaptuk, hogy az OGYÉI nem értesítette a hatóságot a drogpatikáról, de még informális jelzést sem küldött a nyomozóknak. Nagy azt mondta: két hónappal ezelőtt vették fel hivatalosan is a kapcsolatot az Országos Rendőr-főkapitányság legfelső vezetőivel, akikkel azóta is folyamatos az információcsere, emellett az informális csatornákon állandó a kölcsönös segítségnyújtás.

A főigazgató-helyettes szerint problémát okoz az ilyen helyzetekben, hogy milyen vádat fogalmazzanak meg, hiszen a drogpatika üzemeltetése lehet akár foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés, de megállhat a gyógyszerhamisítás vagy az illegális gyógyszer-kereskedelem is.

Az OGYÉI vezetője azt mondta: az országban most is több patikát vizsgálnak, de Borsod-Abaúj-Zemplén megyében egyetlen gyógyszerész sem érintett.


A vizsolyi patika


Azt az adóhatósági vizsgálatnak kell kiderítenie, hogy a 26,5 millió forintos nagykereskedelmi áron vásárolt gyógyszereket mennyiért adta tovább a patikus, valamint fizetett-e a bevétel után adót. Információink szerint a feketepiacon jelentős haszonnal adható tovább egyebek mellett a Rivotril, amely alkohollal kombinálva hallucinációkat okoz.

A patikusnak nemcsak a rendőrséggel, de a gyógyszerészkamara etikai vizsgálatával is szembe kell néznie. Szinte biztos, hogy a szakmától örökre eltiltják, így legfeljebb alkalmazott lehet majd gyógyszertárban. Emellett meg kell fizetnie az OGYÉI által kiszabott 5 milliós bírságot is. Az összeget a hivatal részben a forgalmazott mennyiség alapján határozta meg, de csökkentette a kirótt büntetést, hogy a patikus készséges és együttműködő volt a vizsgálat során. Azonban ez sem mentette meg attól, hogy azonnal bezárják a gyógyszertárát.