Feljelentette Gyurcsány cégét a kormány

Fotó: MTI/MTVA / Koszticsák Szilárd

-

Az uniós csalásügyi hivatalnál, az OLAF-nál kért vizsgálatot az Altus Zrt.-nek nyújtott támogatás ügyében Csepreghy Nándor.


Hivatalos vizsgálatot kért az Európai Bizottságnál a Gyurcsány Ferenc tulajdonában levő Altus Zrt. ellen a kormány. A beadványt Csepreghy Nándor december 22-én személyesen írta alá, és személyesen Giovanni Kesslernek, az Európai Csalásügyi Hivatal, az OLAF főigazgatójának címezte.

A Miniszterelnökség parlamenti államtitkára erről az RTL Klub Magyarul Balóval című műsorának csütörtök esti adásában beszélt. A politikus azzal érvelt, hogy az európai közbeszerzési szabályok értelmében ki kell zárni a közbeszerzésekből azt, akinél fennáll a politikai összeférhetetlenség. A politikai összeférhetetlenség ebben az esetben Csepreghy szerint az, hogy egy aktív pártpolitikus egyszemélyi tulajdonában lévő cég pályázott az Európai Bizottságnál ellenőrző feladatok végrehajtására.

Csepreghy december elején egy budapesti konferencián is élesen bírálta az Európai Bizottságot, amiért engedi, hogy a Demokratikus Koalíció vezetőjének cége uniós forráshoz jusson. A politikus elfogadhatatlannak nevezte, hogy Brüsszel közvetve egy ellenzéki pártot támogat ilyen módon. Akkor Walter Deffaa, a bizottság regionális ügyekért felelős főigazgatója azzal vágott vissza, hogy a Gyurcsány Ferenc cége által vezetett konzorcium ajánlata volt gazdaságilag a legelőnyösebb, így az sértette volna az uniós szabályokat, ha másképp döntenek.

Az OLAF jogosultsága vizsgálni az uniós pénzek felhasználását, és mivel független szervezet, ellenőrizheti a bizottság döntéseit is. Giovanni Kessler azt vetette decemberben Csepreghy szemére, hogy a magyar kormány rendkívül kevés esetben tett feljelentést az OLAF-nál amiatt, hogy visszaélést tapasztaltak volna az uniós pénzek magyarországi felhasználása körül, ám saját vizsgálataik Románia után itt találták a legtöbb szabálytalanságot. A hivatal vizsgálta a korábban Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak az érdekeltségébe tartozó Elios Zrt.-nek nyújtott uniós támogatásokat is.