Feljelentést tesz az NVB a választási irodánál történtek miatt

Fotó: MTI / Balogh Zoltán

-

A Kúria döntése után léptek fel határozottabban, ahogy a Nemzeti Választási Iroda is.


Feljelentést tesz a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) a Nemzeti Választási Iroda székházánál február 23-án történtek miatt - erről egyhangúlag döntött csütörtöki ülésén a testület, az MSZP delegáltja, Litresits András javaslatára.

A vitában Patyi András, az NVB elnöke azt mondta: a feljelentés lehet, hogy szimbolikus, de egyértelmű jelzés arra, hogy a bizottság ezt a magatartást nemcsak a választási eljárás alapelvei, a népszavazási törvény, de a büntetőjog szabályai szerint is elfogadhatatlannak tartja.

Ezt követően a Nemzeti Választási Iroda (NVI) az MTI érdeklődésére azt közölte, az iroda elnöke, Pálffy Ilona kedden szintén feljelentést tett ismeretlen tettes ellen a székháznál történtek miatt az Országos Rendőr-főkapitányságon.

Emlékeztettek arra: a Kúria március 3-án megjelent döntésében rögzítette, hogy akadályozták Nyakó Istvánt, az MSZP politikusát a népszavazási kezdeményezése benyújtásában. Az NVI elnöke ezt követően döntött a feljelentés megtételéről. Az ügyben már több mint 20 feljelentést adtak be.


Felemás döntés

A Nemzeti Választási Bizottság legutóbb március elején foglalkozott az üggyel. A testület többsége (10:2 arányban) úgy látta, hogy az épületben megjelent kopaszok megsértették a választási eljárás alapelveit, ugyanakkor a többség (3:9 arányban) szerint nem igaz, hogy ezt a jogellenes helyzetet használta volna ki Erdősi Lászlóné és kísérője, hogy Nyakót megelőzve nyújtson be népszavazási kezdeményezést a vasárnapi zárva tartás ügyében. Bár Nyakó ennek kimondását is kérte, az NVB szerint (10:2 arányban) úgy döntött, hogy a Nemzeti Választási Iroda (NVI) nem követett elé mulasztást a helyzet kezelésében.

Nyakó ezután fordult a Kúriához, amely megállapította, hogy akadályozták a politikust.


Itt a felvétel a döntős másodpercekről