Feljelentést tesz a félmilliárdos agrárkamarai honlap miatt a DK

-

Az ellenzéki párt szerint töredékéből ki lehet hozni egy portált, a kamara viszont személyre szabott elektronikus ügyintézést ígér.


Sajtóhírekre hivatkozva Gyurcsány Ferenc pártja azt veti a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vezetőinek szemére, hogy miközben a kötelezően kamarai tagoknak alig 7 százaléka választotta meg őket, addig hatalmas összeget, 471 millió forintot költöttek egy olyan honlap fejlesztésére, amely egy ingyenesen használható rendszerben készült.


Szakértők szerint egy ilyen honlap testreszabása 1-2 millió forintba, de legfeljebb 10-20 millió forintba kerülhet, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara mégis közel félmilliárdot költött rá.

„Úgy tűnik, hogy a Fidesz közelében nemcsak az állami termőföldek, hanem az állami pénzek is egyre könnyebben tűnnek el” – állapította meg közleményében a DK alelnöke, Nagy-Huszein Tibor. A kérdés persze most is ugyanaz, mint mindig – teszi hozzá az ellenzéki politikus -, „ki járt jól a fideszes kevesek közül azzal, hogy sokszorosan fizettetett meg valamit a sokakkal”.

A Demokratikus Koalíció ezért feljelentést tesz, és választ vár Győrffy Balázs fideszes képviselőtől, a kamara elnökétől arra, hogy kinek a bankszámláján landolt a félmilliárd forint.

Az agrárkamara nem közvetlenül a sajtóhírekre reagált, csupán egy közleményt jelentetett meg a honlapján, hogy néhány héten belül megújul a portál. Az érdekvédők arra hivatkoznak, hogy „az elmúlt három évben bekövetkezett szolgáltatásbővítés és a kamara tevékenységi körének növekedése” elengedhetetlenné tette a változtatást.

Az új portál előnyeiként említik, hogy képes személyre szabott, célzott tartalmak megjelenítésre a mintegy 360 ezer tag számára, valamint innovatív ügyintézési csatornaként úgynevezett „e-iroda” áll majd a rendelkezésükre, amely virtuális falugazdászként segíti a napi ügyintézést.

A kamara közleménye szerint a honlap részben uniós forrásból valósult meg. A projekt költségei főként hardverbeszerzésből és szoftverlicencek vásárlásából álltak, kisebb részét pedig a bevezetéshez szükséges egyedi szoftverfejlesztések adták. A kamara a költségeket nem részletezi, és azt sem árulja el, hogy mely cégtől rendelték meg ezeket a termékeket, szolgáltatásokat.