Feljelentés lett a kémkedési ügyből

Fotó: Getty Images/iStockphoto / Cesare Ferrari

-

Az osztrák belügyminiszter bejelentette, ismeretlen elkövető ellen feljelentést tesznek az államügyészségen Ausztria kárára való titkos hírszerzés miatt.


Ausztria teljes körű magyarázatot követel és feljelentést tesz azokkal a hírekkel kapcsolatban, amelyek szerint az amerikai hírszerzés német közreműködéssel kémkedett az ország után – közölte Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter. „(A történtek) teljes felderítését akarjuk elérni. A biztonsági hatóságaink kapcsolatba léptek a német biztonsági hatóságokkal. Ezen túlmenően feljelentést fogunk tenni az államügyészségen” – mondta Mikl-Leiter a ZDF német közszolgálati adó Frontal 21 című magazinműsorának St. Pöltenben.

A belügyminiszter később az APA osztrák hírügynökségnek elmondta, hogy ismeretlen elkövető ellen tesznek feljelentést a büntető törvénykönyv azon passzusa alapján, amely tiltja az Ausztria kárára való titkos hírszerzést.

Mikl-Leiter azt is közölte, hogy két csatornán akar teljes körű magyarázatot kapni a történtekre: egyrészt az igazságszolgáltatáson keresztül, másrészt diplomáciai úton.

A német sajtó a múlt héten számolt be arról, hogy az informatikai hírszerzésre szakosodott Amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) a német külföldi hírszerző szolgálat (BND) közreműködésével kémkedhetett Ausztria után.

Német lapjelentések szerint az NSA évekig visszaélt a BND-vel 2002-ben a terrorellenes küzdelemről kötött megállapodással, az amerikai szolgálat a német partnerszervezet rendszerei, adatbázisai révén európai célpontok ellen kémkedett. A Süddeutsche Zeitung szerint az NSA a francia külügyminisztérium és az államfői hivatal, valamint az Európai Bizottság magas beosztású munkatársai ellen is végzett adatgyűjtést, megfigyelést.