Feljelentés-dömping a népszavazási botrány miatt

Forrás: VS.hu

-

Mintegy 20 feljelentés érkezett a Fővárosi Főügyészséghez a Nemzeti Választási Irodánál múlt kedden történtek miatt.


A népszavazás rendje elleni bűntett miatt tettek többen feljelentést, a Fővárosi Főügyészség ezek alapján feljelentés-kiegészítést rendelt el, annak lefolytatásával a főügyészség a Budapesti Rendőr-főkapitányságot bízta meg.

A feljelentés-kiegészítés határideje 15 nap, ez indokolt esetben további 15 nappal meghosszabbítható. Eredményéről, azaz a feljelentésről hozott érdemi döntésről a nyomozó hatóság adhat majd tájékoztatást - tette hozzá a főügyészség.


A szocialisták szerint megakadályozták népszavazási kezdeményezésük leadását, ezért korábban bejelentették, büntetőfeljelentést tesznek. Múlt kedden döntött a Kúria az előző körben a témában beadott népszavazási kérdésről, ezért a szocialisták mellett Erdősi Lászlóné, Herceghalom fideszes, majd jelenleg független polgármester felesége is úgy gondolta, népszavazást tartana a kérdésről. Erdősiné azonban nem érkezett egyedül: a helyszínt - és az elsőséget - számára már hajnal 4 táján kezdődően az NVI előtt álló kopasz férfiak biztosították. A nő ugyan a szocialista politikusok után érkezett a helyszínre, a kopaszok mégis őt engedték előre.

A helyszínen a nő azt állította, semmi köze hozzájuk, a kigyúrt férfiak sem árultak el semmit, ám később látszott, hogy a kopaszok kezében lévő dossziéban is Erdősiné népszavazási kezdeményezése lapul.

Nyakó zömmel a kopaszok mögött ácsorgott - az érkezési sorrend alapján -, bár olyan 10 körül simán oda tudott menni a stratégiailag fontos időbélyegzőhöz, majd visszaállt a sor végére. Erről megkérdeztük, a többi között azt mondta, nem akarta orrba veretni magát. A Kúria döntése utáni pillanatban viszont már lecsúszott erről, Erdősiné kísérője 4 másodperccel beelőzte, így az ő kérdése érkezett be először a Választási Irodához.

Azóta kiderült, Erdősiné kísérője Kubatov Gábor FTC elnök és Fidesz alelnök titkárának osztálytársa volt, a kopaszok közül pedig többen a Fradi Securityt jelölték meg munkahelyükként, bár a Fradi szerint nincs közük hozzájuk. Hivatalos nyilatkozatokban a Fidesz azt állítja, semmi közük az ügyhöz, az MSZP a balhékeltésben érdekelt, háttérben azonban elmondják, mennyire kiakadtak a történteken ők is.

A Nemzeti Választási Bizottság hétfőn Erdősiné kérdését hitelesítette - az elnök, Patyi András javaslatával szemben. Több ellenzéki párt ezért lemondásra szólította fel az NVB megválasztott tagjait.