Felismerték az állítólagos kém kivégzési videóján látható terroristát

-

Az Iszlám Állam terrorszervezet legutóbbi, lefejezésről készült videóján franciául beszélő dzsihadista feltehetően Sabri Essid, a 2012-es dél-franciaországi merényletek elkövetőjének, Mohamed Merahnak a mostohatestvére – erősítették meg szerdán rendőrségi források a szakértői véleményeket.


Az algériai-francia kettős állampolgárságú Mohamed Merah 2012. március 11-én és 15-én a francia hadsereg három katonáját lőtte agyon a dél-franciaországi Toulouse és Montauban városában, majd 19-én két óvodás és egy iskolás gyermeket és egy fiatal rabbit lőtt agyon a toulouse-i zsidó iskola előtt. A magát az al-Kaida terrorszervezet tagjának mondó iszlamista 21-én a kivezényelt kommandósok elől lakásában barikádozta el magát, s másnap életét vesztette a tűzharcban.


Az Iszlám Állam által kedden az internetre feltöltött több mint tízperces felvételen a földön térdeplő, narancsszínű kezeslábast viselő férfit egy gyerek lőtte tarkón. Egy idősebb dzsihadista a kivégzést megelőzően Mohamed Szaíd Iszmáil Muszallam néven mutatta be a foglyot, aki szerintük a Moszadnak, az izraeli titkosszolgálatnak kémkedett. A franciául beszélő dzsihadista felidézte a közelmúltban Franciaországban zsidók ellen végrehajtott támadásokat, majd izraeli célpontok elleni támadásokat helyezett kilátásba, és kijelentette, hogy a dzsihadisták meg fogják hódítani Jeruzsálemet.

A francia médiában megszólaltatott terrorszakértők szerint a felvételen Sabri Essid látható. "Valószínűleg tényleg ő az. Az ellenőrzés még folyamatban van" - közölte a francia rendőrség.

Sabri Essid apja és Mohamed Merah anyja együtt éltek, a két férfi testvérnek nevezte egymást.

Sabri Essid a dél-franciaországi Toulouse radikális iszlamista mozgalmának egyik ismert figurája. A francia terrorelhárítási szervek szerint 2014 áprilisában utazott el Szíriába feleségével, annak 12 éves fiával, húsz hónapos ikerpár lányaikkal, valamint néhány hónapos kisfiúkkal. A kivégzést végrehajtó gyermekről nem tudni, hogy köze van-e Sabri Essidhez. A France Info hírrádió szerint elképzelhető, hogy a gyermek a dzsihadista feleség francia állampolgárságú fia.

A 30 éves Sabri Essidet 2006 decemberében az iraki-szíriai határon amerikaiak őrizetbe vették egy olyan házban, ahol az al-Kaida tagjai várakoztak az iraki átjutásra. Három évvel később öt év börtönbüntetésre ítélték, amiért az iraki dzsihádhoz harcosokat toborzott Toulouse-ban, ebből négy évet töltött le egy párizsi fegyházban. 2013 szeptemberében ismét eljárást indított elleni a párizsi ügyészség terrorelhárítási részlege, ennek ellenére el tudott utazni Szíriába.