Félhetnek az osztrákok, és senki se bántsa Szalai Ádámot!

Fotó: AFP

-

Előbbit mi mondjuk a horvátok elleni 1-1 után elhangzott értékelésekre alapozva, utóbbit pedig Dzsudzsák Balázs kérte a szurkolóktól mint csapatkapitány és barát egy személyben.


Az 1-1-re végződő Magyarország–Horvátország felkészülési mérkőzésből sokan sokféle következtetést vontak le. A magyar játékosok a jó második félidőre alapozva már az Európa-bajnoki csoportból való továbbjutással kalkulálnak, miközben a horvátok azt mondják, hogy ők azért tudnak ennél jobban is játszani. Azt ugyanakkor elismerik, hogy a magyar csapat harcosan, időnként pedig kimondottan jól focizott.


Meccs előtti latolgatás

„Gólt kell rúgni, annyi biztos, ha valamit el akarunk érni. És fogunk is lőni, 1-1, vagy 2-2 lesz a vége – tett bizonyságot jövőbe látó képességéről Gábor és Attila, a két budakeszi drukker. – Vagyunk olyan jók, mint a horvátok, főleg most, amikor az Eb-részvétel miatt ilyen nagy a lelkesedés.”

A selejtező sorozat több meccsén is a helyszínen szurkoló két fiatalember biztos volt benne, hogy mindkét csapat komolyan veszi majd a meccset.

„Fontos teszt lesz mindkét válogatottnak – visszhangozták Bernd Storck szavait. – Nem fogják félvállról venni a csapatok, mert nem sok idő van már a kísérletezésre.”


Ezúttal még a drukkerek szerint is jól döntött az MLSZ, amikor meghosszabbította Bernd Storck szerződését


És, ha már a kapitány szóba került: kíváncsiak voltunk, mit gondolnak a drukkerek a német szakemberről, és a 2018-ig meghosszabbított szerződéséről.

„Egyértelműen jól döntöttek most az MLSZ-ben, Storck nagyon jó munkát végez – mondták, amire később négy miskolci drukker is ráerősített. – Kezdetben kicsit bizalmatlanok voltunk, de legkésőbb a norvégok elleni két meccsen már látszott, hogy tényleg tudja, mit akar. Nagyon bátran veti be a fiatalokat is, Kleinheislert, Kalmárt, Nagy Ádámot, ami korábban nem volt jellemző a magyar kapitányokra.”


Kleinheisler a horvátok ellen is jól játszott


Bernd Storck nemcsak a fiatalok pályára küldése terén mutat bátorságot, de akkor is, amikor a nyári Eb-terveket fogalmazza meg: a magyar válogatott a nyolcaddöntőt célozza meg Franciaországban.

„Igaza van, egyáltalán nem lehetetlen. A portugálok persze sokkal jobbak nálunk, és Izland is kifoghat jó napot, de mi úgy számolunk, hogy ellenük és az osztrákok ellen egy győzelemmel és egy iksszel lesz négy pontunk, amivel simán továbbjutunk” – mondták a szurkolók, akik még ezután álltak be a kapuknál kígyózó hosszú sorok egyikébe.


A horvátok szerint is jók vagyunk

A mérkőzésen aztán a szurkolók vágyai és Bernd Storck elképzelései is többszörösen megerősítést nyertek. A kezdőcsapatban helyet kapott Nagy Ádám és Kleinheisler László is – ráadásul mindketten bátran és olykor még jól is játszottak. Az első félidőben még csikorgott a magyar gépezet, és Mario Mandzukic jóvoltából hátránnyal mehettünk szünetre, a második 45 percben azonban a legszebb arcát mutatta a csapat: rendre beszorítottuk a Real, a Juve és az Inter sztárjait felvonultató vendégeket, harciasan, kreatívan játszottunk, és gólt szereztünk egy, a miénknél sokkal erősebb csapat ellen.


Lendül a Dzsudzsák-bal


„Nem játszott rosszul a magyar csapat, az tény, de azért a horvát a mainál sokkal jobban is tud teljesíteni – mondta a mérkőzés után a VS-nek egy horvát újságíró. – Nagyon sok volt a hiányzónk, egyetlen cserével játszottuk végig a meccset. Modric mellől hiányzott Rakitic, aki alapember a Barcelonában, Ante Cacic pedig valamiért nem akarta pályára küldeni Alen Halilovicot. Lehet, hogy azért, mert a második félidőben a magyarok nagyon a játék fizikális részére mentek rá, sokat ütköztek, agresszívek voltak, és nekünk ez a stílus nem nagyon fekszik.”


Ante Cacic

A horvátok között akad olyan, aki szerint a csapatra a legnagyobb veszélyt az jelenti, hogy a kapitány még soha nem dolgozott akkora sztárokkal, mint a mostani játékosai


Erre azért felvetettük, hogy agresszivitásért a horvátok sem mennek a szomszédba, és szombat este is többször keményen odatették magukat, főleg az Internazionale támadója, Ivan Perisic.

„A mi csapatunk stílusának jobban fekszik, ha van terület a labdás emberünk előtt, ha tudunk futni. Perisic tényleg agilis volt, és remélem, ez így is marad, mert szerintem ő az elmúlt két év legjobb formában lévő horvát játékosa” – tette hozzá a horvát újságíró.

Kíváncsiak voltunk, hogy látja egy külső szemlélő a továbbjutási esélyeinket az Európa-bajnokságon. „Izland nem jobb a magyaroknál, Ausztria már egy kicsivel igen, míg Portugália papíron ugyan mindenkinél jobb, de teljesen kiszámíthatatlan, most is kikaptak otthon a bolgároktól.


Szóval, szerintem továbbjuthatnak a magyarok a csoportból, de ahhoz nem lesz elég jól védekezniük, gólokat is kell szerezniük.

A Serie A 7. helyén álló Sassuolóban szereplő hátvéd, Sime Vrsaljko is azt mondta a VS kérdésére, hogy egy meglepően jó csapattal játszottak döntetlent.

„A magyar válogatott – különösen a második félidőben – nagyon harciasan és jól is játszott, megérdemelten egyenlített. Kimondottan jó csapat benyomását keltette a válogatottjuk, jó felkészülési meccs volt ez számunkra is. Szerintem erre minden esélye megvan, hogy továbbjusson a csoportjából, feltéve, ha többször is tud úgy játszani, mint, ahogy most tette a második félidőben.”


Sime Vrsaljko, Németh Krisztián

Sime Vrsaljko meglepődött a magyarok harciasságán


Vajon mitől változott ekkorát a válogatott játéka a két félidő közötti tíz percben? Ez igazából nem derült ki. A védelem közepén a Wisla Krakow-ban mutatott formájában takarító Guzmics Richárd szerint a kapitányi kérés annyi volt, hogy játszanak nyugodtan és okosan, ügyelve arra, hogy minél többet legyen nálunk a labda.

A télen a Bundesliga 2-be , az 1. FC Nürnbergbe igazoló Stieber Zoltán a második félidőben állt be Dzsudzsák Balázs helyére, és neki is volt több jó megmozdulása. „Nagy következtetéseket ne vonjunk le a meccsből. Egy nagyon jó tesztmérkőzést játszottunk,


voltak szép dolgok persze, de voltak hibáink is. Egyelőre fölösleges arról beszélni, hogy mi lesz az Eb csoportkörében.

Stiebert nem lepte meg a horvátok időnkénti agresszív fellépése, mint mondta, ez hozzátartozik a játékhoz, és „lehet, hogy páran frusztráltak voltak a sok hiányzójuk miatt, voltak, akik bizonyítani akartak, de nem volt ezzel probléma.”

Stiberrel ellentétben a jobbhátvéd, Fiola Attila végig a pályán volt, és megtapasztalta, hogy milyen világsztárok ellen játszani. Különösen Perisiccsel akadt sok dolga.


Fiola Attila, Ivan Perisic

Fiola Attila egyik kellemes találkozása a harcos Ivan Perisiccsel


„Az első félidőben talán a kelleténél jobban tiszteltük a horvátokat, sok volt az eladott labda, de a szünetben helyre tettük ezeket a dolgokat – mondta a Puskás Akadémia védője. – Mandzukiccsal meccs közben szerencsére csak egyszer találkoztam, akkor jól odadurrantottam neki. Perisic már keményebb dió volt, végig nagyon elszántan küzdött, de hellyel-közzel azért sikerült megállítanom.”

A felcsúti hátvéd szerint a horvátok játéka a csoportellenfelek közül leginkább Ausztriáéra hasonlít, amit már Bernd Storck is kiemelt a mérkőzést megelőző egyik sajtótájékoztatóján.


Az biztos, hogy az Eb első meccse lesz számunkra a legfontosabb. Ha ott sikerül nyernünk, akkor a továbbiakban már bármi lehet. Az osztrákok elleni meccsre fogjuk a formánkat kihegyezni.

Nem fog megijedni

Agilitás terén a magyarok közül Kleinheisler László járt az élen, akitől már megszokhattuk, hogy nem ijed meg a saját árnyékától. Szombaton is ő jelentkezett az első (majd a második) igazán veszélyes lövéssel, és láthatóan élvezte a játékot.

„Tény, hogy nem szoktam megijedni, most sem tettem – mondta a Werder Bremen középpályása. – Szeretek játszani, ha pályára lépek, akkor élvezni akarom a focit. Jól játszottunk, néhány kisebb hibától eltekintve teljes mértékben be tudtuk tartani, amit a kapitány kért tőlünk.”


Kleinheisler László, Mateo Kovacic

Kleinheisler lövéseit az Real Madrid középpályása, Mateo Kovacic (8) is szájtátva nézte


A válogatott gólját ezúttal Dzsudzsák Balázs szerezte. A Bursaspor szélsője végig harciasan játszott, sokat dolgozott, voltak jó labdái, és persze egy remekbe szabott gólja is. Egy bokájára kapott rúgás miatt kellett elhagynia a pályát, de nem súlyos a sérülése.

„A szünetben azt kérte a kapitány, hogy ne hagyjunk annyi helyet a horvátoknak, legyünk precízebbek a labdafelhozataloknál, ne hagyjuk magunkat beszorítani – adott képet az öltözőben elhangzottakról a csapatkapitány. – A szünetben beálló játékosok is nagyon jól szálltak be, és át tudtuk venni a játék irányítását. Nem azt mondom, hogy a tizenhatosukról nem jöttek ki a horvátok, de mi voltunk fölényben, és szerencsére, ez a fölény góllá is érett.”A törökországi légiós utoljára a tavaly nyári, Litvánia elleni barátságos meccsen tudott a kapuba találni.

„A lövés pillanatában már éreztem, hogy ebből gól lesz. Örülök, hogy újra betaláltam, és annak is, hogy szabadrúgásból lőttem egy majdnem ugyanolyan gólt, mint a románoknak, csak most a kapu másik oldalába. Jót tett a lelkemnek. Nem mondom, hogy fontos gól, mert tudjuk, hogy hol a helye egy ilyen meccsen szerzett gólnak, de mégiscsak egy, a miénknél sokkal magasabban jegyzett válogatottat állítottunk meg vele” – utalt Dzsudzsák arra, hogy az új kapitánnyal, Caciccsal zsinórban négy meccset nyertek a horvátok.


Dzsudzsák Balázs

Dzsudzsák Balázs Bukarestben a kapu jobb, most a bal oldalát választotta


Dzsudzsák szerint az, hogy „egy nagyon jó csapat ellen értünk el egy már-már győzelemmel felérő döntetlent” jó előjel az Európa-bajnokság előtt, ugyanis „a csoportunkban szereplő egyik csapat sem erősebb a horvátnál”. Igaz, egyelőre amondó, hogy az Eb még messze van, addig kár messzemenő következtetéseket levonni egy felkészülési meccsen elért döntetlenből, viszont a többi játékossal együtt ő is úgy érzi, hogy a válogatott bátran megcélozhatja a nyolcaddöntőt.


Szeressük azt is, akit nem!

„Egyetértünk a kapitánnyal, ugyanakkor azt senki nem szeretném, ha a kelleténél nagyobb önbizalommal ugranánk neki az ellenfeleknek. Maradjon meg ez a tudatos játék, ez az alázat, és, akkor joggal reménykedhetünk.”

Dzsudzsák ezután a mikrofonok előtt is felvette a csapatkapitányi karszalagot, és mindenkit megkért, hogy ne bántsák azokat a játékosokat sem, akiket nem szívlelnek annyira, különösen az elmúlt időszakban a szurkolóktól sok kritikát kapó Szalai Ádámot.


Dzsudzsák Balázs, magyar szurkolók, Groupama Aréna

Fogjunk össze, kéri Dzsudzsák a szurkolóktól


„Csapatkapitányként és barátként is szeretném kérni, hogy segítsük a válogatott minden egyes játékosát. Szalai Ádám is mindent megtett ma a győzelemért, csúszott-mászott, régen játszott már a válogatottban annyira jól, mint ma. Tényleg voltak meccsek, amikor nem nyújtott világklasszis teljesítményt, de például az ő Feröer ellen lőtt gólja is kellett ahhoz, hogy ma az Eb-re készülhessünk.


Ezek után nagyon rosszul érintette, hogy füttyszó mellett kellett ma pályára lépnie.

Nem szeretném, ha túldimenzionálnánk ezt a sztorit, csak azt kérem, hogy mindenki tegye félre a személyes ellenérzéseit – ha vannak olyanok – egy adott játékos iránt, buzdítsa a csapatot, és maradjon meg az a fantasztikus hangulat, ami ma is volt a stadionban.”