Felhasználók millióit figyelte meg egy zseblámpa app

Fotó: Remedy / Béla Fotós

Az appot fejlesztő Golden Shore Technologies becsületszóra megígérte, hogy kikapcsolhatóvá teszi a megfigyelőmodult.


Ötven-százmillió felhasználót szedett rá egy rosszindulatú androidos fejlesztőcég. A Brightest Flashlight annyit ígért, hogy jobban világít bármelyik másik zseblámpa alkalmazásnál, az ingyenes programba épített reklámok pedig nem lesznek zavaróak. A Golden Shore Technologies nevű fejlesztő csak azt felejtette el közölni az appot telepítőkkel, hogy a program figyeli a felhasználók mozgását, az összegyűjtött adatokat pedig megosztja hirdetéseket kiszolgáló cégekkel. Az információ a Golden Shore adatvédelmi irányelveiben sem lehetett megtalálni, sőt a dokumentum egy mondatában sem fordul elő a megosztani szó. Az adatgyűjtés kikapcsolására ugyan volt egy gomb a zseblámpa app felhasználói felületén, ami valójában semmit sem kapcsolt át.


A felhasználók nagy része valószínűleg nem érzi magát átvertnek. A legvilágosabb zseblámpa app értékeléseinek túlnyomó többsége (867 ezer meg az apró) öt csillagos. A kép persze változhat, az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) csak a napokban hozta nyilvánosságra elmarasztaló nyilatkozatát. A fejlesztő beleegyezett, hogy a jövőben valóban beüzemeli az adatgyűjtést kikapcsoló gombot.


Amúgy a kutyát se érdekli, hogy ki mit gyűjt

Telepítéskor az androidos alkalmazások megjelenítik, hogy pontosan milyen rendszerkomponensekhez és adatforrásokhoz kérnek hozzáférést. A figyelmeztetést azonban a felhasználók többsége olvasás nélkül kattintja tovább - pont úgy, mint a PC-s alkalmazások felhasználói feltételeit - így akkor sem háborodnak fel, ha az app bevallja, hogy olyan dolgokhoz fér hozzá, amire semmi szüksége nincs.