Felháborodtak az oroszok a Charlie Hebdo-karikatúrákon

Forrás: Charlie Hebdo

-

Hatalmas felháborodást váltott ki Oroszországban, hogy karikatúrákat közölt a Charlie Hebdo című francia szatirikus hetilap az orosz utasszállító repülőgép Sínai-félszigeti katasztrófájáról.


A lap legfrissebb száma két gúnyrajzot is közölt a tragédiáról. Az elsőn egy fegyveres, szakállas alak látható, akinek fejére egy repülőgép roncsai – hajtómű-, törzs- és futóműdarabok –, illetve utasok hullanak az égből. A gúnyrajzot „Iszlám Állam: Oroszország fokozza légicsapásait” felirattal látták el, utalva a terrorszervezet elleni orosz légicsapásokra Szíriában.


A második, színes karikatúrát „Az orosz fapados járatok veszélyei” felirattal látták el. Egy fehér koponya van rajta törött napszemüvegben és egy ép szemmel. A háttérben a szerencsétlenül járt repülőgép égő roncsa látható, a rajzon néhány emberi maradványt lehet felismerni, és vértócsa látható. „Bárcsak az Air Kokainnal repültem volna” – mondja a koponya, ami utalás lehet egy múlt heti francia kábítószerbotrányra.Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő pénteken moszkvai sajtótájékoztatóján kegyeletsértőnek nevezte a karikatúrák megjelenését, és úgy nyilatkozott, hogy a gúnyrajzoknak semmi közük a demokráciához és a véleménynyilvánításhoz. „Ezek után biztos nem mondja senki, hogy »Én vagyok Charlie«” – fogalmazott, utalva a vicclap munkatársai elleni merénylet nemzetközi visszhangjára.

Más orosz politikusok és közéleti szereplők is felháborodásuknak adtak hangot. Borisz Reznyik, az orosz újságírók szövetségének titkára szerint a karikatúrák nem felelnek meg az újságírói etika normáinak, és erkölcstelenek. Irina Jarovaja, a duma biztonságpolitikai és korrupcióellenes bizottságának elnöke szerint a Charlie Hebdo cselekedeteivel ösztönzi a terrorizmust.

A szatirikus lapban megjelent Mohamed-karikatúrák miatt január 7-én két merénylő 12 embert ölt meg a Charlie Hebdo párizsi szerkesztőségében.

A Kogalymavia (nemzetközi nevén Metrojet) orosz légitársaság repülőgépe eddig tisztázatlan okokból október 31-én zuhant le a Sínai-félszigeten, miután az egyiptomi Sarm es-Sejk üdülőhelyről elindult Szentpétervárra. Nem zárható ki, hogy tragédiáját merénylet okozta. A gépen 217 utas – köztük 17 gyermek – és 7 főnyi személyzet tartózkodott, a katasztrófát senki nem élte túl. Az áldozatok túlnyomó többsége orosz volt.

A minap egy dél-koreai lap is karikatúrát közölt a tragédiáról, ezt Moszkvában ugyancsak sértőnek nevezték.