Felháborodtak az olaszok a fasiszta jelképekkel teli strandon

Fotó: MTI/Mohai Balázs

-

Nem sokkal azután, hogy egy újság is írt a Velence melletti strandról, megszállták a rendőrök a fürdőhelyet.


Fasiszta jelképekkel töltöttek meg egy Velencéhez közeli strandot. Az észak-olasz chioggiai fürdőzőhelyen olyan táblák is kikerültek, mint „anti-demokratikus zóna”, de előfordult olyan is, ami a gázkamrákra utalt - írja a BBC. A bejáratnál egy nagy tábla díszeleg, ami a „Szabályok: rend, tisztaság és fegyelem” feliratot hirdeti.

A velencei prefektus elrendelte, hogy minden fasizmusra utaló jelképet el kell távolítani a strandról. Az ügy a parlament figyelmét is felkeltette, akik szigorították a fasiszta jelképek használatát büntető intézkedéseket. A Demokrata Párt javaslatára mostantól aki Mussolinire vagy a náci eszmékre utaló jelképeket használ, akár két év börtönre is számíthat.


Az Öt Csillag szerint az új törvény sérti a szólásszabadságot

A februári választások esélyese, az Öt Csillag Mozgalom szerint sérti a szólásszabadságot a jelképek ilyen mértékű büntetése. A jobboldali Északi Liga szerint pedig az embereket a véleményükért bünteti az új törvény, és ennek nem látják értelmét. Matteo Salvini, az Északi Liga elnöke túlzásnak tartja, hogy évekre börtönbe zárhatnak akár olyanokat is, akik a boltban mussolinis öngyújtót árulnak.
A Demokrata Párt szerint a fasizmus jobban korlátozta a szabadságot, mint az ő törvényük, és határt kell szabni a szólásszabadságnak. Az erőszakos és diszkriminatív megnyilvánulásokat, amiket a fasizmushoz kötődtek, eddig is lehetett börtönnel büntetni, de az új szabály két évet határoz meg.