Felháborodott a moldovai elnök az orosz diplomaták kiutasításán

Fotó: AFP / DANIEL MIHAILESCU

-

Moszkva szerint az eset az ellentmondásos moldovai helyzetet szemlélteti.


Kiutasítottak öt orosz diplomatát Moldovából – mondta Anna Samson. A chisinaui (kisinyovi) külügy- és európai integrációs minisztérium szóvivője nem nevezte meg a persona non gratának nyilvánított öt diplomatát. Farit Muhametsin chisinaui orosz nagykövet egyelőre nem kívánta kommentálni a történteket.

Márciusban Chisinau jegyzékben értesítette az orosz nagykövetséget arról, hogy az orosz hírszerzés moldovai tisztségviselőket tartóztatott fel, kérdezett ki és kezelt megalázó módon. A chisinaui orosz nagykövettel azt közölték, hogy felkérték a moldovai tisztségviselőket, tartózkodjanak hivatalos oroszországi látogatásoktól az ügy rendezéséig.

Igor Dodon oroszbarát moldovai elnök élesen bírálta a chisinaui Európa-párti kormány döntését. "Mélyen fel vagyok háborodva a moldovai diplomácia barátságtalan lépésén, a leghatározottabb módon elítélem azt. A kormánynak ez a felháborító döntése az államfőnek az Oroszországgal fennálló kapcsolatok helyreállítására irányuló tevékenysége ellen irányul. Úgy vélem, minden bizonnyal Nyugatról, de az is lehet, hogy a tengerentúlról származó megrendelésére történt mindez, azoktól, akik aggódnak a moldovai és az orosz államfők között folytatott konstruktív és hatékony párbeszéd miatt" – mondta Dodon.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő szerint nyilvánvaló, hogy a követségi dolgozók munkájához ennek semmi köze, viszont szemléletesen mutatja az ellentmondásos moldovai helyzetet.