Felgyújtották József sírját a ciszjordániai Nábluszban

Fotó: AFP / JAAFAR ASHTIYEH

-

HÁTTÉR

A zsidók és keresztények számára egyaránt fontos szent hely ismételt feldúlásáról az izraeli közszolgálati rádió számolt be reggel.A híradás szerint az éjjel több száz maszkos palesztin hatolt be a szent helyre, az ott lévő épületet felgyújtották, majd a helyszínen – videofelvételek tanúsága szerint – kitűztek egy palesztin zászlót. A lángokat a Palesztin Hatóság tűzoltói eloltották.

Palesztin szélsőségesek az elmúlt években több ízben is megrongálták ezt a szent helyet.

Péntekre a rádió szerint a „harag napját” hirdette meg közösen több palesztin szervezet: a Ciszjordániában kormányzó Fatah, a Gázai övezetet irányító Hamász és a szélsőségesen iszlamista Iszlám Dzsihád.
Az elmúlt hetek erőszakhullámának eddig 7 izraeli és 30 palesztin halottja van, utóbbiak között sok ártalmatlanná tett késes vagy lőfegyveres támadó.


Az indulatok akkor szabadultak el, amikor elterjedt, hogy Izrael meg akarja változtatni a jeruzsálemi szent helyek látogatásának régóta fennáló szabályait. Izrael tagadta ezt, de a palesztin közvéleményt nem sikerült meggyőznie.


József sírja

  • A zsidók és a muszlimok egyaránt a bibliai József, Jákob fiának sírjaként tartják számon
  • A komplexum a ciszjordániai Nablusz városában található, amely 1995 óta palesztin felügyelet alatt áll
  • A sírt 2000 októberében, a második intifáda kezdetén egyszer már kirabolták és felgyújtották erőszakos palesztin tüntetők
  • A sírt a zsidó zarándokok minden hónapban csak egy napon, akkor is éjszaka látogathatták, izraeli katonai kísérettel és a palesztin hatóságok közreműködésével