Felgyújtották a honfoglalási emlékművet Vereckén (videó)

Fotó: Merza Jenő

Két ismeretlen maszkos férfi budapesti idő szerint hétfő este 9 körül mászott fel a szoborra, majd meggyújtotta.


A tavaly felszerelt térfigyelő kamerák rögzítették, ahogyan leöntötték és felgyújtották a már korábban is többször megrongált Vereckei-hágón emelt magyar honfoglalási emlékművet. Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnökhelyettese azt mondta, a rongálást a kamerák visszanézésekor vették észre a KMKSZ ungvári központi irodájának munkatársai. A videón az is látszik, ahogyan az egyik elkövető már a földön állva lelocsolja az emlékmű közepén lévő oltárkövet, majd azt is meggyújtja.Megdöbbentő, felháborító, méltatlan, fenyegető

A nemzetpolitikai államtitkárság reakciója szerint megdöbbentő az újabb rongálás. Határozottan elvárják az új ukrán hatalmi és rendvédelmi szervek vezetőitől, hogy minél hamarabb fogják el a tetteseket.

A Külügyminisztérium közleményében ítélte el a rongálást, a köznyugalom elfogadhatatlan veszélyeztetésének és aggasztónak tartja a történteket. A tárca szerint a rongálás megzavarhatja a Kárpátalja többnemzetiségű lakosságának békés egymás mellett élését. A külügy szintén haladéktalan vizsgálatot kér.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség nyilatkozata szerint a rongálás súlyos magyarellenes, fenyegető provokáció a jelenlegi helyzetben. Nyilatkozatában emlékeztet, hogy az előző rongálást a most kormányon lévő, szélsőjobboldali Szabadság (Szvoboda) párt vállalta.