Felgyújtotta magát elkeseredésében egy szomáliai nő Naurun

Forrás: MTI/Bruzák Noémi

-

Az ausztrál menekülttáborban egy hét alatt ez a második ilyen eset.


Ausztrália kedden a menekültek ügyvédeire hárította a felelősséget az incidensek miatt, mondván, hogy „bátorítják” a menedékkérőket ilyen önmaguknak ártó cselekedetek elkövetésére.

Helyi illetékesek szerint a 21 éves szomáliai nőt válságos állapotban szállították a szigetállamból egy ausztráliai kórházba. A múlt héten is történt egy hasonló eset, akkor egy 23 éves iráni férfi gyújtotta fel magát Naurun, tiltakozva az ellen, ahogyan bántak vele. A férfi belehalt sérüléseibe.

Peter Dutton ausztrál bevándorlási miniszter keddi canberrai sajtótájékoztatóján elismerte, hogy megszaporodtak a táborokban a menekültek önmaguknak ártó cselekedetei, de a felelősséget ezekért a tettekért a menekültek jogi képviselőire hárította. Azt mondta, azt a hamis reményt táplálják bennük, hogy letelepedhetnek Ausztráliában.

Szerinte bizonyos ügyvédek egyenesen bátorítanak egyes menekülteket arra, hogy kárt tegyenek önmagukban. A közelmúltbeli önégetések elkövetői szerinte nem az életkörülményeik, nem is az egészségügyi ellátás vagy a pénzügyi támogatás hiánya miatt vetemedtek ilyen tettekre.


Az ENSZ másképp látja

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) azonban azon az állásponton van, hogy a közel-keleti, afganisztáni és dél-ázsiai erőszak elől menekülő menedékkérőkkel történt incidensek a szigorú ausztrál menekültpolitika következményei.

A szervezet közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy ezek az emberek már sok mindenen keresztülmentek, a háborúk és üldöztetés elől menekülve traumákat szenvedtek. Az UNHCR szerint az egészségügyi szakértők között egyetértés van abban, hogy a fogva tartási körülmények és a szigeteken zajló menekültügyi eljárások óriási fizikai és mentális egészségügyi problémákat okoznak.


Ausztrália fizet a helyért

Ausztrália elfogja és a csendes-óceáni szigetországba, Nauruba, valamint a Pápua Új-Guineához tartozó Manus szigetre szállítja a partjaihoz embercsempészek hajóin érkező embereket. A befogadás fejében Ausztrália anyagi ellentételezésben részesíti ezeket a szigetállamokat.

Az ausztrál hatóságok a Naurun elszállásolt mintegy ötszáz menekült tudomására hozták, hogy sohasem telepedhetnek le Ausztráliában. A pápua új-guineai kormány pedig elrendelte a 850 fős manusi menekülttábor bezárását, miután a legfelsőbb bíróság törvénytelennek minősítette a létesítmény működését.