Felgyújtotta magát egy tibeti szerzetesnő Kínában

-

Felgyújtotta magát egy tibeti szerzetesnő Kína Szecsuan tartományában, hogy így tiltakozzon Tibet kínai elnyomása ellen.


A 47 éves nő egy rendőrkapitányság közelében hajtotta végre tettét szerdán – közölték a hét végén tibeti emigráns szervezetek. A szerzetesnő szabadságot követelt Tibetnek, és azt kiabálta, hogy engedjék visszatérni a dalai lámát Tibetbe, amelyet 1959-ben hajtott uralma alá Peking.


A londoni székhelyű Free Tibet és a Washingtonban működő International Campaign for Tibet értesülései szerint a rendőrök eloltották a tüzet, és elvitték a nőt, akiről a két szervezet helyi forrásoktól származó információk alapján úgy tudja, meghalt.

A tibeti szerzetesek és szerzetesnők a legélesebb bírálói a tibeti kínai elnyomásnak, ezért szigorú megtorló intézkedésekkel sújtják őket. A héten pedig a tibeti kommunista párt vezetője a kínai hazafiasság éltetésére elrendelte, hogy a buddhista kolostorok tűzzék ki a népköztársaság lobogóját.

A mostani esetet megelőzően az International Campaign for Tibet szerint 2011 óta 127 tibeti – 113 férfi és 24 nő – gyújtotta fel magát tiltakozásképpen. Túlnyomó többségük nem élte túl.

Peking a dalai lámát és követőit teszi felelőssé az önégetésekért, és azt hangoztatja, hogy jelentős fejlesztéseket hajtott végre Tibetben, hogy fellendítse a régió gazdaságát és javítsa az ott élők életszínvonalát. A dalai láma többször is kijelentette, hogy ellenez mindenfajta erőszakot.