Felgyújtotta az orosz titkosszolgálat épületének ajtaját egy aktivista

Fotó: AFP / NIGINA BEROEVA

-

Ugyanaz, Pjotr Pavlenszkij, aki a herezacskóját a moszkvai Vörös térhez szögezte.


Letartóztatták az orosz művészt és politikai aktivistát, Pjotr Pavlenszkijt, miután az orosz titkosszolgálat, az FSZB moszkvai központjának főbejáratát felgyújtotta. Nem is akart elbújni tette miatt, olyan videót is közölt, ahol az égő ajtó előtt egy kannával a kezében áll – írta a BBC.


2013-ban egy ennél még furcsább esett miatt tartóztatták le. Akkor a moszkvai Vörös téren a herezacskóját szögezte a kövezethez a szoros rendőri ellenőrzés miatti tiltakozásul.

A orosz titkosszolgálat történelmi épülete, a Lubjanka, a szovjet KGB és az azt megelőző titkosszolgát központja is itt volt, és egy börtön is a része.

A videóban Pavlenszkij azt mondta: az FSZB a megszakítás nélküli terror módszerét használja, és fenntartja a hatalmát 146 millió ember felett.

Az eset után nemcsak őt, hanem a videó elkészítésében segédkező két társát is letartóztatták.Nem csak a herezacskós esete volt botrányos:
  • összevarrta a száját a letartóztatott Pussy Riot zenekar miatt,
  • levágta a fülcimpájának egy részét a disszidensek kényszerű pszichiátriai kezelése miatt,
  • szögesdrótba burkolta magát a moszkvai parlament előtt,
  • 2014-ben Szentpéterváron gumikat égetett és ukrán zászlót lengetett, ezzel szimbolizálva a kijevi Majdan téri állapotokat.
Utóbbi miatt három év börtön vár rá.