Felfüggeszthetik Uruguay részvételét a foci vb-n

Fotó: Getty Images / István Hajdu

Lemondott a teljes uruguayi futballvezérkar a huliganizmus következtében kialakult válság miatt, bő két hónappal a világbajnokság előtt.


A végrehajtó bizottság hétfőn hozta meg a döntését egy olyan helyzetben, amelynek kialakuláshoz a köztársasági elnök José Mujica és a játékosok szervezete is hozzájárult.
„Képtelenségnek tűnik számomra, hogy a végrehajtó bizottság két hónappal a világbajnokság előtt lemond, mert a nagy vesztes a válogatott lehet” – kommentálta a történteket Edgar Welker, a Penarol csapatának elnökhelyettese. Az uruguayi klubok most megpróbálnak ideiglenes irányító testületet felállítani, amely a június 12-én kezdődő brazíliai vb végéig vinné az ügyeket. A válság nem érinti a nemzeti csapat vezetőjének, Oscar Washington Tabareznek a pozícióját. A helyzet múlt csütörtökön éleződött ki, amikor az államfő váratlanul visszavonta a rendőröket a Penarol és a Nacional, a két legnépszerűbb klub stadionjából, mivel a Nacional-szurkolókkal történt összecsapásban előző este 40 rendőr sérült meg. „Mi, uruguayiak nem folytathatjuk ezt ebben az irracionális helyzetben, elfogadva az emberi ostobaságot. Sürgősen reagálnunk kell” – indokolta lépését az elnök. A szövetség a klubokkal egyeztetve a múlt héten úgy döntött, hogy a hétvégi mérkőzéseket lejátsszák, a futballisták azonban vasárnap visszavonulót fújtak, mondván, rendőrök nélkül nincsenek biztonságban a stadionokban. urustadion - A végrehajtó bizottság távozását kommentálva az El País című lap felvetette, hogy a nemzetközi szövetség (FIFA) esetleg vizsgálni fogja a körülményeket, és fel is függesztheti Uruguay vb-részvételét, ha úgy ítéli meg, hogy Mujica politikai nyomás alá helyezte a végrehajtó bizottságot. Welker ugyanakkor azt mondta, a kormánynak semmi köze Sebastián Bauzá szövetségi elnök és a végrehajtó bizottság további tagjainak lemondásához. Francisco Figueredo, a dél-amerikai konföderáció főtitkára úgy reagált az amerikai hírügynökség megkeresésére, hogy jelenleg sem az ő szervezete, sem a FIFA nem vizsgálódik az uruguayi helyzettel összefüggésben. „Uruguay világbajnoki részvételét pedig nem fenyegeti veszély, mert a válogatottnak semmi köze a rendőrséghez és az erőszakos szurkolókhoz” – tette hozzá.