Felfüggeszthetik Blattert elnöki tisztségéből

Fotó: MTI/EPA/KEYSTONE / ENNIO LEANZA

-

Jó barátja és korábbi tanácsadója szerint 90 napos felfüggesztés várhat Joseph Blatterre, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnökére, ha a szervezet etikai bizottságának bírája elfogadja az ügyész javaslatát.


Klaus Stöhlker szerdán azt mondta, Hans-Joachim Eckert bíró várhatóan péntekig dönt az ügyben. A FIFA etikai testülete, és maga a szövetség sem erősítette meg Stöhlker állításait.

Blatter ellen szeptember végén indítottak nyomozást a svájci hatóságok korrupció gyanújával.


A FIFA május végi kongresszusának nyitónapját megelőzően, május 27-én hét magas rangú FIFA-tisztségviselőt tartóztattak le korrupció, zsarolás, csalás és pénzmosás vádjával. Velük együtt összesen 14 FIFA-tisztségviselőt és cégvezetőt vádolt meg az amerikai igazságügyi minisztérium bűnszövetkezet működtetésével, amelyhez több mint 150 millió dollárnyi vesztegetési pénz futott be. Ezt követően a május 29-i szavazáson ötödik ciklusára megválasztott Blatter június 2-án lemondott posztjáról. Akkor jelezte, hogy rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezi, de az új vezető február 26-án esedékes megválasztásáig ő látja el az elnöki teendőket.