Felfüggeszthetik a gárdista jelölt mentelmi jogát

Fotó: Europress/AFP/Kisbenedek Attila / Europress/AFP/Kisbenedek Attila

-

A legfőbb ügyész kezdeményezi Mészáros István jobbikos képviselőjelölt, az Új Magyar Gárda főkapitánya mentelmi jogának felfüggesztését.


Polt Péter azért kezdeményezi a mentelmi jog felfüggesztését a Nemzeti Választási Bizottság elnökénél, mert Mészárost egyesülési joggal való visszaélés miatt gyanúsítottként hallgatta ki korábban a rendőrség. Mészáros István Bács-Kiskun megye 6-os választókerületében indul a Jobbik képviselőjelöltjeként. Azért gyanúsították meg, mert az Új Magyar Gárda céljai, szervezeti felépítése, illetve a résztvevő személyek is hasonlóak a bíróság által jogerősen betiltott Magyar Gárdával. Az ügy előzményeiről itt írtunk.


A képviselőjelölt is kéri mentelmi jogának felfüggesztését

A jobbikos képviselőjelölt maga is kéri mentelmi jogának felfüggesztését - jelentette be Novák Előd, a Jobbik alelnöke hétfőn az MTI-t. Szerinte Mészáros István maga is lemondana mentelmi jogáról, de erre nincs jogi lehetősége, így csak kérni tudja a felfüggesztést. Az ellene felhozottakat nem tekinti komoly vádnak és meggyőződése, hogy felmentik - tette hozzá, megjegyezve: a Jobbik a mentelmi jog teljes eltörlését szorgalmazza.


Romániában gyanús a Jobbik

A Jobbikot népszerűsítő személyek ellen indult nyomozás Romániában. A hatóságok többek között az Új Magyar Gárda aktivistáinak nemkívánatossá nyilvánítását is kezdményezték. Vona Gábor Jobbik-elnök ellen pedig büntetőjogi eljárást indítottak.

A képviselőjelöltek mentelmi jogát a Nemzeti Választási Bizottság függesztheti fel

Az országgyűlési képviselők választásáról szóló törvény szerint a választáson jelöltként igazolt személyt mentelmi jog illeti meg, amelynek felfüggesztéséről a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) határoz. A képviselőt csak tettenérés esetén lehet őrizetbe venni, és ellene csak az Országgyűlés előzetes hozzájárulásával lehet büntetőeljárást és szabálysértési eljárást indítani. A mentelmi jog felfüggesztésére irányuló indítványt a vádirat benyújtásáig a legfőbb ügyész, azt követően, illetve magánvádas, pótmagánvádas ügyben a bíróság terjeszti elő a házelnökhöz. A jelöltet a mentelmi jog szempontjából úgy kell tekinteni, mintha képviselő lenne; a mentelmi jog felfüggesztéséről azonban nem az Országgyűlés, hanem az NVB határoz, az indítványt a bizottság elnökéhez kell benyújtani. A testületnek nyolc napon belül kell döntenie a mentelmi jog felfüggesztése ügyében.  Az Országos Választási Bizottság (az NVB jogelődje) a 2010-es országgyűlési képviselő-választáson tizenegy ügyben határozott  a mentelmi jog felfüggesztésével kapcsolatos kérdésekben, ebből kilenc alkalommal felfüggesztette a képviselőjelölt mentelmi jogát.