Felfüggesztettet kapott Geréb Ágnes

-

Egy év, három évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a bíróság első fokon az otthonszülés magyarországi úttörőjeként ismert Geréb Ágnest szerdán, és három évre eltiltotta a szülész-nőgyógyászi foglalkozástól. Másik büntetőügye, amelyben halált okozó veszélyeztetés vádjával még 2012-ben ítéltek el jogerősen, perújítás zajlik, vagyis tart az újrakezdett eljárás.


A II. és III. kerületi bíróság háromrendbeli, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetésben, kuruzslásban és felbujtóként elkövetett közokirat-hamisításban találta bűnösnek Geréb Ágnest.

Megállapította: Geréb Ágnes annak ellenére végezte nők terhesgondozását, értékelte leleteiket és javasolta számukra az otthonszülést, hogy egy korábbi büntetése miatt akkor el volt tiltva a szülész-nőgyógyászi tevékenységtől, ezzel pedig elkövette a kuruzslást. A bíróság bűnösnek mondta ki Geréb Ágnest abban is, hogy három, általa vezetett otthonszülésnél megszegte foglalkozása szabályait.


Geréb Ágnes másik ügye sem ért még véget

Geréb Ágnes másik büntetőügyében, amelyben 2012-ben jogerősen két év letöltendő fogházra ítélték, tavaly perújítást, vagyis az eljárás megismétlését rendelték el. Védője, Papp Gábor szerint a bíróság egy új igazságügyi orvos szakértői véleményt is be akar szerezni, amely feloldhatja az ellentmondást az ügyben korábban született, felelősséget megállapító és a perújítási kérelem alapjául benyújtott, ezzel ellentétes megállapítást tartalmazó szakvélemény között.

A 2012-es – végül a perújítási kérelem miatt nem érvényesített – ítélet négy otthonszüléses ügy miatt egy rendbeli, halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés, valamint egy rendbeli, maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt találta bűnösnek Geréb Ágnest, akit a szabadságvesztésen túl tíz évre eltiltott a szülész-nőgyógyászi és a szülésznői tevékenység gyakorlásától. Geréb a köztársasági elnökhöz fordult kegyelemért. Áder János államfő 2012 októberében úgy döntött, csak a folyamatban lévő büntetőügyének jogerős bírósági lezárása után határoz arról, hogy kegyelmet ad-e.