Felfüggesztették, mégis az otthonban lakik az igazgató

Fotó: BSIP / AJ PHOTO

-

Szexuális zaklatás a vád a gyermekotthon igazgatója ellen, fel is függesztették, de még mindig az intézményben lakik.


Rendszeresen szexuálisan zaklatja a bicskei gyermekotthon igazgatója a kiskorú fiúkat – számolt be róla az RTL Klub Házon kívül című műsora. Az egyik, azóta felnőtt és már nem a gyerekotthonban élő huszonéves áldozat nemrég feljelentést tett az ügyben, és a rendőrség egy hónapja nyomoz. Az Origo kérdésére a Kossuth Zsuzsa Gyerekotthontól az a válasz érkezett, hogy az igazgató szabadságot vett ki, de bővebbet nem mondtak.

Az RTL Klub most kiderítette, hogy a férfi – a vizsgálat és a felfüggesztés ellenére - még mindig az intézmény falai között lakik. Arra, hogy ezt miért engedik neki, senkitől nem érkezett válasz.

A gyermekotthonok működtetője, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság azt közölte szerdán, hogy már szeptember 23-án felfüggesztették az igazgatót állásából, miután a gyermekvédelmi gyám jelezte a szexuális zaklatás gyanúját. A főigazgatóság feljelentést is tett az ügyben, és belső vizsgálatot rendelt el.

Az igazgató 26 éve vezeti a bicskei gyermekotthont. Felmérhetetlen, hogy ez alatt az idő alatt hány fiút zaklathatott

2011-ben egyébként az akkori fenntartó, a fővárosi önkormányzat feljelentésére már indult egy rendőrségi nyomozás, mert a gyermekotthon pár dolgozója bejelentést tett, hogy a gyerekek beszámolói szerint az igazgató szexuálisan zaklatja őket. Az igazgató – akinek egyébként a szolgálati lakása az irodájából nyílik a gyerekotthonban, amely a bicskei Batthyány-kastélyban működik – a nyomozás megindulása után szeptember és december között akkor is szabadságot vett ki. A nyomozást 2012 júniusában lezárta a rendőrség, mert nem volt megállapítható bűncselekmény.

Azonban az ügyet elindító dolgozók az alapjogok biztosához fordultak, és az ombudsman jelentéséből sok érdekes részlet derül ki az ügyről és a nyomozásról.

Összesen 34 tanút hallgattak ki, közülük hárman voltak gyerekkorúak, vagyis 12–14 év közöttiek, és hatan fiatalkorúak. Bár a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságon van gyerekbarát kihallgatószoba, nem ott kérdezték ki a három 14 év alatti gyereket sem. Kihallgatásukat pedagógiai és szociálpedagógiai, főiskolai végzettségű, gyermekvédelmi szakismerettel, többéves szakmai gyakorlattal rendelkező rendőrtisztnők végezték.

Az ombudsman a kihallgatást jogszerűnek találta.

Az azonban aggályos volt az ombudsmani jelentés szerint, hogy a gyerekek gyámjának a gyermekotthon igazgatóhelyettesét jelölte ki a gyámhatóság, miután a gyermekotthon igazgatója ideiglenesen lemondott gyámsági jogáról a nyomozás miatt. Csakhogy az igazgatóhelyettes hosszú évek óta dolgozott az igazgató alárendeltjeként, vagyis kérdéses, hogy kinek az érdekeit képviselte.