Felfüggesztették az Irán elleni szankciókat

-

Az Európai Unió és az Egyesült Államok felfüggesztette az Irán elleni szankciókat – jelentette be Frederica Mogherini, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai képviselője és John Kerry amerikai külügyminiszter szombaton Bécsben.


A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szombaton késő este Bécsben tette közzé a jelentését, amely szerint Irán eleget tett a nagyhatalmakkal tavaly nyáron kötött nukleáris megállapodásban foglalt kötelezettségeinek.

A Teherán és a hatok (az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország) között tavaly júliusban született megállapodás egyebek mellett arra kötelezte Iránt, hogy 300 kilogramm alá csökkentse alacsony dúsítású uránkészletét, urándúsító reaktorainak számát 19 ezerről 6100-ra mérsékelje, továbbá az araki nehézvizes reaktorát úgy alakítsa át, hogy ott ne lehessen az atomfegyverben is felhasználható plutóniumot előállítani.

A NAÜ hivatalos jelentésében megerősítette, hogy Irán teljesítette az atomprogramjával kapcsolatban vállalt kötelezettségeit.
Az Egyesült Államok, az Európai Unió és az ENSZ pedig korábban azt vállalta, hogy ennek nyomán felfüggeszti a Teherán ellen hozott büntetőintézkedések jelentős részét.