Felfüggesztették a tőzsdén az FHB-t

Fotó: MTI / Marjai János

-

A mai közgyűlés a magyarázat. A bank vezetése jelentős tőkeemelésről dönthet.


Három napra felfüggesztette az FHB Jelzálogbank Nyrt. részvényeinek kereskedését hétfőn a Budapesti Értéktőzsde (BÉT). A BÉT honlapján közölt tájékoztatás szerint a felfüggesztés a hétfői kereskedési nap nyitásától a december 30-ai tőzsdei nap zárásáig tart.

Mivel december 31-én zárva lesz a tőzsde, ez azt jelenti, hogy ebben az évben már nem kereskednek a bank papírjaival, hacsak addig nem hoz nyilvánosságra az FHB az értékpapírjainak kereskedését befolyásoló információt. Ez azonban akár már hétfőn megtörténhet: a bank ugyanis erre a napra rendkívüli közgyűlést hívott össze, amelyen az igazgatóság jelentős, az alaptőke 67,5 százalékos emeléséről dönthet. A bank emiatt kérte a felfüggesztést.

A nagyobb összegű tőkeemelési lehetőséget a piaci és szabályozói környezetváltozásokkal indokolja az FHB. A tőkehelyzet rendezését egyrészt szükségessé teszik a Magyar Nemzeti Bank új előírásai, amelyek 2016. január 1-jétől a tőkekövetelmények kalkulációjára vonatkozó szigorúbb számítási módokat vezetnek be. Az FHB ugyanakkor szorosabbra fűzte kapcsolatait a takarékszövetkezeti integrációval (SZHISZ), amitől a hitelnyújtás fokozását remélik, a közgyűlési meghívó indoklása szerint ezért is kell a magasabb tőke.

A VS.hu ugyanakkor úgy tudja, a bank jelentős tőkehiánnyal küzd, és helyzetét tovább rontják az MNB elvárásai. A tőkekövetelmények meghatározását ugyanis a bank kockázatosságától teszi függővé a jegybank, és az erre irányuló vizsgálat most is zajlik. A tervezett 6,75 milliárdos tőkeemelés pedig nem fedezi a masszívan veszteséges bank legalább 30-42 milliárd forintra becsült tőkeigényét.