Felfüggesztették a spanyol labdarúgó-bajnokságot

Fotó: Getty Images / David Ramos

-

Összeveszett a Spanyol Labdarúgó-szövetség (RFEF) és a kormány, ezért egyelőre nem rendezik meg a bajnokságból hátramaradt fordulókat.


A pénzéhes Spanyol Labdarúgó-szövetség miatt nem tudjuk meg egy darabig, hogy a Barca vagy a Real Madrid lesz-e a spanyol bajnok. A szövetség ugyanis felfüggesztette a belföldi labdarúgó-események megtartását – írja a BBC.


A felfüggesztés oka az, hogy a szövetség összeveszett a kormánnyal, méghozzá a tévés jogokból befolyó bevételeken. A szövetség kevesellte, hogy a tévés jogdíjaknak csupán a 4,55 százalékát kapta meg.

A múlt csütörtökön megszavazott, az eddiginél egyenlőbb pénzelosztást lehetővé tevő törvényt a profi liga (LFP) támogatta, ugyanakkor az RFEF és a játékosok szakszervezete (AFE) ellenezte. A spanyol liga a 2016/17-es szezontól a német és az angol példát követve központilag akarta értékesíteni a közvetítési jogokat, amelyeket a spanyol klubok eddig önállóan adhattak el.

Május 16-án lép életbe a felfüggesztés, azaz nem rendezik meg a kupadöntőt (Barcelona–Athletic Bilbao, május 30.), míg a spanyol első osztályban a hétvégi fordulót még megtartják, de a hátralévő kettő kör sorsa bizonytalan. A Barca egyébként két ponttal vezet a Real Madrid előtt.

A szövetség elég sajátos nyomásgyakorlási eszközhöz nyúlt, hiszen a stadionok rendben vannak Spanyolországban, szurkolói rendbontásokról sem érkezik hír túl gyakran, alapvetően minden rendben zajlik. Az RFEF elnökségének szerdai döntése 600 ezer játékost és 30 ezer mérkőzést érinthet.