Felfüggesztette Trump beutazási tilalmi rendeletét egy bíró

Fotó: AFP / MATTHEW MIRABELLI

-

A hét, muszlim többségű ország állampolgáraira vonatkozó beutazási tilalmi rendeletet egy seattle-i szövetségi bíró azonnali hatállyal, országos érvénnyel függesztette fel.


James Robart - akit az előző republikánus elnök, George W. Bush nevezett ki - elutasította a kormány jogi képviselőinek azt az érvelését, hogy az államok nem támadhatják meg az elnöki rendeletet. A keresetet Washington és Minnesota nyújtotta be arra hivatkozva, hogy a tilalom súlyos károkat okoz. A bíró igazat adott nekik, és a hét, muszlim többségű ország állampolgáraira vonatkozó beutazási tilalmi rendeletet azonnali hatállyal, országos érvénnyel felfüggesztette.

Robart emellett vitathatónak találta azt is, hogy a Trump-kormányat a 2001. szeptember 11-i merényletekkel indokolta az intézkedést. A szövetségi bíró rámutatott arra, hogy nem követtek el támadásokat a hét országból származó egyének az Egyesült Államokban.
A 2001-es merényleteket többségükben szaúd-arábiai állampolgárok követték el, Szaúd-Arábia azonban nem szerepel a beutazási tilalommal sújtott országok között.
Robart úgy fogalmazott: ahhoz, hogy Trump rendelete alkotmányos legyen, tényekkel kell alátámasztani, nem pedig fikcióval.