Felfüggesztette az EP az európai szocialisták elnökének mentelmi jogát

-

Szergej Sztanisev korábban bolgár miniszterelnök is volt. Most hazája ügyészsége kérte erre az Európai Parlamentet, mert hét olyan iratot veszített el, amelyek államtitkokat tartalmaztak.


A bolgár büntető törvénykönyv szerint ez bűncselekmény, a miniszterelnök – aki jelenleg az Európai Szocialisták Pártjának elnöke – nem elég körültekintően járt el, amiért akár két év börtönbüntetést is kaphatna. 2013 decemberében ugyanakkor a vádhatóság arra tett javaslatot, hogy Sztanisevet mentesítsék büntetőjogi felelőssége alól, és közigazgatási bírságot szabjanak ki rá.


Az ügyben egyébként Sztanisev miniszterelnökként és később parlamenti képviselőként is együttműködött a hatóságokkal. A bolgár alkotmánynak megfelelően nyilatkozatot tett, hogy hozzájárul, hogy lefolytassák vele szemben az eljárást, amelyet a bolgár igazságszolgáltatás amiatt kényszerült felfüggeszteni, mert Sztanisevet tavaly májusban EP-képviselővé választották. Az EP tagjait hazájukban az otthoni parlamenti képviselőkkel azonos mentelmi jog illeti meg, EP-képviselőként végzett munkájukkal vagy képviselőként kifejtett nézeteikkel összefüggésben viszont olyan mentelmi jog illeti meg őket, amelyről maguk le sem mondhatnak.

Az EP arra a megállapításra jutott, hogy a szófiai ügyészség kérelme nem ilyen témát érint, és arról sincs szó, hogy az ügy politikai indíttatású lenne. A képviselők egyszerű kézfeltartással szavaztak Sztanisev mentelmi jogának felfüggesztéséről, aki maga sem ellenezte ezt a lépést.

Szergej Sztanisev 2005 és 2009 között volt Bulgária miniszterelnöke. Az Európai Szocialisták Pártjának elnökévé 2011-ben választották meg.