Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték Csipak Pétert

Fotó: MTI / Nagy Lajos

-

A Hármashatár-hegyi telke kétezer négyzetméterrel nagyobb a telekkönyvben szereplő méreténél, és belelóg a természetvédelmi körzetbe. Természetkárosításért kellett felelnie a bíróság előtt.


Természetkárosítás miatt két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték első fokon Csipak Péter vállalkozót – írja a Hvg.hu.

A belvárosi Fashion street projektet jegyző Csipak Péter ingatlanos nagyvállalkozó a 2010 óta Natura 2000 természetvédelmi védettség alatt álló erdő szomszédságában építkezett. Az Index derítette ki 2011-ben, hogy az impozáns Hármashatár-hegyi házához tartozó, körbekerített telek kétezer négyzetméterrel nagyobb a telekkönyvben szereplő méreténél, és belelóg a természetvédelmi körzetbe.

A vádirat szerint az építkezés során elvégzett nagy volumenű földmunkák és mintegy 2316 négyzetméternyi erdőrészlet engedély nélküli, jogellenes elpusztítása miatt jelentős természetkárosodás következett be.

Az ügyészség négy vádlottra természetkárosításért, míg a túlépítés felett szemet hunyó hatósági emberre hivatali visszaélés miatt börtönben végrehajtandó szabadságvesztés kiszabását indítványozta. A Hvg.hu által korábban megkérdezett ügyvéd nem hallott még olyan esetről, hogy valakit természetkárosítás miatt börtönbe küldtek volna.

A bíró az építkezéssel kapcsolatos okiratok alapján megállapítottnak látta a bűncselekmény elkövetését, ugyanakkor senkit nem küldött börtönbe. Csipak esetében a bíró a börtönbüntetés végrehajtását két évre felfüggesztette. A többi vádlott a vállalkozónál rövidebb időtartamú, szintén felfüggesztett szabadságvesztést kapott. A bíró mindegyik terheltre pénzbüntetést is kiszabott.