Felfüggesztenék a zsidó hitközség eltitkolt előéletű igazgatóját

Fotó: MTI/MTVA / Kallos Bea / MTI/MTVA / Kallos Bea

-

Schwezoff Dávidról, a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) múlt héten megválasztott ügyvezető igazgatójáról kiderült, hogy néhány évvel ezelőtt egy budapesti meleg-szórakozóhelyen lépett fel esténként, és egy ideig egy katolikus plébánia kántoraként tevékenykedett. A Mazsihisz az eltitkolt múltja miatt felfüggesztené Schwezoffot tisztségéből.


Még csak pár napja választották meg Schwezoff Dávidot a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) új ügyvezető igazgatójának, ám lehet, hogy máris le kell mondania frissen megkapott posztjáról. Schwezoffról ugyanis a Tudózsidó információi alapján kiderült, hogy megválasztása előtt eltitkolta életének néhány meghatározó részletét. Például azt, hogy pár éve még transzvesztita előadóként dolgozott az egyik budapesti szórakozóhelyen, vagy azt, hogy az alsógödi Szent István-plébánia kántoraként is munkálkodott korábban. A Szombat úgy tudja, hogy az eltitkolt előélet miatt Heisler András Mazsihisz-elnök levélben kérte fel a BZSH elnökét, Tordai Pétert arra, hogy Schwezoff Dávidot felfüggesszék. Heisler a BZSH-alapszabály egyik paragrafusára hivatkozik, amely szerint rendkívüli kockázat esetén a közgyűlés által megválasztott tisztségviselőt az elöljáróság is felfüggesztheti. Ezt később a közgyűlésnek meg kell erősítenie. Heisler érvelése szerint a nyilvánosságra került tények Schwezoff múltjáról olyan mértékű biztonsági kockázatot jelentenek, amely a milliárdokkal gazdálkodó ügyvezető igazgató tisztségében tűrhetetlen.


Schwezoff egyelőre nem nyilatkozik az ügyben

Sem a Népszabadság, sem az atv.hu kérésére nem akart az ügyről beszélni az igazgató, felhívta viszont az újságírók figyelmét a blogjában olvasható bejegyzésre, miszerint 20 évesen olyan környezethez és légkörhöz kezdett igazodni, amely nyolc éven át határozta meg a mindennapjait. „Habár szellemiségében és lelkileg nem azonosultam teljesen a számomra nem ideális életszemlélettel, mégis több éven át kerestem a boldogulás lehetőségét egy olyan világban, amely nem azonos az én értékrendemmel. Nyolc év elteltével tudtam szembenézni ezzel a lelki feszültséggel és – noha véleményem szerint az életben minden helyzet tanítja az embert – korábbi életvezetési döntéseim hibáinak súlyával.”