Felfüggesztenék a fideszes Mengyi Roland mentelmi jogát

Fotó: MTI / Kovács Attila

-

Polt Péter kezdeményezte Mengyi Roland mentelmi jogának felfüggesztését. A nyomozók le akarták buktatni a képviselőt, de leállították őket.


Egyre biztosabb, hogy Mengyi Roland fideszes képviselő kenőpénzért biztosított előnyt szociális szövetkezeteknek. A nyomozók dolgoztak Mengyi Rolandék lebuktatásán, de valaki leállította őket.


Polt Péter legfőbb ügyész kezdeményezte Mengyi Roland fideszes országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését egy korrupciós ügyben csütörtökön 

– jelentette be a Legfőbb Ügyészség szóvivője.

Az uniós forrásból finanszírozott pályázatokkal kapcsolatos fiktív teljesítések, túlárazott szerződések, több milliós kenőpénzek miatt folyó eljárásnak már öt gyanúsítottja van. A nyomozást korábban a NAV Dél-alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatósága folytatta, ám miután mentelmi joggal érintett személy érintettsége merült fel, a nyomozást felügyelő Bács-Kiskun Megyei Főügyészség július 11-én az ilyen esetekben eljáró Központi Nyomozó Főügyészséghez tette át az ügyet.

A mentelmi jog felfüggesztését különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetségben, bűnsegédként elkövetett költségvetési csalás kísérlete és vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés miatt kéri az Országgyűlés elnökétől a legfőbb ügyész.


Az eljáró hatóságokkal teljes mértékben együttműködök, és magam fogom kérni az Országgyűlést, hogy a mentelmi jogomat függessze fel a valóság mielőbbi tisztázása érdekében

– nyilatkozta Mengyi Roland.


Nem találkozott még Voldemorttal

Nem találkozott még Voldemorttal, de tudja, kiről van szó. Nem örül Mengyi Roland ügyének, mert az európai uniós források körül felmerülő mindenféle visszaélés jelentős közbizalomvesztést okozhat, ezért a miniszterelnök utasítására vizsgálat zajlik, és meg fogják keresni a NAV Bűnügyi Igazgatóságát – nyilatkozta a miniszterelnökséget vezető Lázár János az indexnek.

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat beosztottjai és a NAV bűnügyi nyomozói nem sejthették, hogy mibe tenyereltek bele, amikor több mint egy éve elkezdték lehallgatni és vizsgálni a kecskeméti F. Márta üzleti ügyeit – írta a 168 óra. A könyvelő specialistának számított a maga területén: a közreműködésével alakított szociális szövetkezeteket lényegében vállalkozások adó- és járulékcsökkentésére használták fel.

E biznisz feltérképezése közben érkeztek a telefonok Tiszaújvárosból F. Mártához, hogy számos szövetkezetre lenne szükség, mert pályázati pénz áll a házhoz egy országgyűlési képviselő segítségével.

A korrupciós ügy az adónyomozók előtt nőtte ki magát, és amikor már a Parlament melletti kávézóban történő találkákat szervezték a gyanúsítottak Mengyi Roland Borsod megyei fideszes képviselő meghívására, egyértelművé vált: az ügynek erős politikai szálai is vannak.

Márpedig ezt a tényt – a belső protokoll szerint – a legmagasabb szinten kell jelenteni. A nyomozás mégsem torpant meg, sőt az elfogulatlan munkavégzésbe vetett hitet erősíthette a nyomozókban egy másik, jobboldali kötődésű szereplő ügyének alakulása is – írta a lap.


Ott voltak, de nem üthettek rajtuk

A történet ugyanis addigra szépen kikerekedett: a magát Voldemort nagyúrnak szólíttató képviselő üzengetett a kenőpénzzel kapcsolatban, és egyértelművé tette a hitetlenkedő gyanúsítottak előtt, hogy „most öt, ha lezárják, még öt, vagy így, vagy sehogy”. Az adónyomozók már készültek a rajtaütésre a kenőpénz átadásakor, ez az egyetlen lehetőség ugyanis, amikor mentelmi joggal rendelkező személlyel szemben felléphetnek.

A titkosítás alól feloldott telefonlehallgatási jegyzőkönyvek szerint 2015. július 14-én Tiszaújvárosból hívja B. Tibor gyanúsított E. Zsolt gyanúsítottat, hogy az összekötő, a Mengyi-féle családi barát, az ügyben szintén gyanúsított K. Péter fél kettőre érkezik hozzá, rendezik az anyagiakat, vagyis az összekapart ötmillió forintos alkotmányos költséget készpénzben átadják neki, illetve megírják hozzá a fiktív sikerdíjas szerződést.

Ez jogalapot ad arra, hogy visszakövetelhessék a pénzt, ha mégsem lesz kiírva a mutyipályázat. Elhangzik az is, hogy K. Péter holnap viszi Pestre a pénzt. Aztán az utolsó pillanatban változik a program, mert Mengyi Roland szűkebb pátriájába tart, a csomag átadásának helyszíne ezért Tiszaújváros lesz, a főszereplők kedvenc olasz étterme.

A NAV nyomozói teljeskörűen felkészülnek, megfigyelnek, jelentenek, videóznak, ám végül nem érkezik meg az engedély a rajtaütésre. K. Péter átad egy nejlontasakos csomagot a képviselőnek – és mindenki megy a dolgára.


Ki fújta le az akciót?

Vajon ki fújhatott visszavonulót? A NAV vezetése? A nyomozást felügyelő ügyészség? Ha ez utóbbi volt, a NAV most miért nem szegült ellen, mint a Hajdú-Bét-ügy nyomozásának megszüntetése kapcsán? Dönthettek persze a rajtaütés elhagyása mellett azért, mert az eddigi bizonyítékokat és Mengyi magatartását elegendőnek ítélték a politikus elleni vádemeléshez, és tovább akarták folytatni a nyomozást, mondván: ha lúd, legyen kövér.

Lehetséges, hogy egy másik rajtaütést terveztek, mert Mengyi Roland képviselő a tízmillió forintos alkotmányos költség második felét a pályázati pénzek kifizetése előtt kéri, és annak összeszedése újabb gondot jelent a gyanúsítottaknak.

Rajtaütés nem volt, a támogatási összeget nem utalták el, vagyis nem befejezett korrupcióról, csak annak kísérletéről beszélünk. Ami komoly enyhítő körülmény. Vajon ki lépett? A NAV vagy az ügyészség? Egyáltalán mi volt a nyomozati terv, hová és milyen módon akartak eljutni a hatóságok, hogyan akartak még több bizonyítékot szerezni?

Az adónyomozók bizonytalanságát az okozhatta, hogy a Simicska-közeli Vida Ildikó ekkor már csak formálisan a NAV elnöke, májusban beadta felmondását, de még nem engedték lelépni, keresték helyére a megfelelő embert. A hivatal berkein belül nyílt titok volt, hogy keményvonalas politikus lesz a kiválasztott – ezután jött Tállai András –, ami jövőjük biztonságának szempontjából megingatta a döntéshozókat.

A nyomozók elbizonytalanodását tovább fokozta, amikor a múlt év őszén azzal szembesültek a lehallgatási jegyzőkönyvekben, hogy az eddig egymás között magabiztosan kommunikáló gyanúsítottak visszafogják magukat, majd F. Márta könyvelő 2015. december 17-én arra figyelmezteti E. Zsolt gyanúsítottat, hogy „óvatosan beszéljen, mert ki van baszva operatívra”.

Egy másik beszélgetésben az egyik gyanúsított kifejti, hogy valaki adott egy fülest a pályázatokkal kapcsolatban, a NAV nyomozói jártak a minisztériumban. A vallomások szerint ráadásul ennél a beszélgetésnél korábban, már december elején figyelmezteti Mengyi Roland kapcsolattartója és családi jó barátja, K. Péter B. Tibor gyanúsítottat, hogy őt, F. Mártát, valamint E. Zsoltot lehallgatják. K. Péter, látva aggódásukat, azt mondta, nyugodjanak meg, nem lesz az ügyből semmi, mert Tállai András jó viszonyban van Mengyi Rolanddal.


Elárulták őket

A beszélgetések elemzése során a nyomozók azzal szembesülnek, hogy a felső vezetés elárulta őket, munkájuknak innentől kezdve semmi értelme, sőt az elhangzottak szerint az egész nyomozást el fogják tussolni.

A 168 óra megkérdezte a Központi Nyomozó Főügyészséget, hogy indítottak-e eljárást minősített adattal való visszaélés bűntette miatt, de nemleges választ kapott. Pedig a megfejtés ott van K. Péter azon lehallgatott telefonbeszélgetései között, amelyeknek a titkosítását még nem oldották fel.


Voldemort mindent tagad

Mengyi Roland országgyűlési képviselő tagadja, hogy a pályázatok érdekében tevőlegesen eljárt volna, és kenőpénzt fogadott volna el, közleménye szerint a gyanúsítottak – akiket ismer – visszaéltek a nevével.

Makó Sándor, F. Márta védője a 168 órának kijelentette: védence nevében visszautasítja azokat az állításokat, miszerint visszaéltek volna Mengyi Roland képviselő nevével. Állítja: védence áldozata az ügynek.

Mengyi Roland tevőleges, projektmenedzseri szerepét jól érzékelteti az egyik lehallgatott beszélgetés részlete, amely szerint a képviselő a hétvégén megy a pályázatíróhoz, B. Szilviához, tisztába teszik a dolgokat, és ő fogja megmondani, kinek mennyi jár majd az ötszázmillió forintos fiktív pályázatból, amelyet, mint ismert, az Emmi – a szakmai szervezetek tiltakozása ellenére – 2015. október végén írt ki. A Modellprogram a szociális szövetkezetek hálózatosodása érdekében elnevezésű pályázatot december 15-ig kellett lebonyolítani, ami fizikai képtelenség lett volna.


Egy jó srác

A fiktív pályázat előkészítését a Public Sector Consulting Kft. végezte. A cég alkalmazottja B. Szilvia gyanúsított pályázatíró. A vállalkozás többségi tulajdonosa Holbok Sándor, Szájer József egykori kabinetfőnöke, aki 2006 óta a Fidesz kampányaiban dolgozik Habony Árpád csapatában. A 168 óra kereste Holbokot, de nem reagált. A múlt héten a Népszabadság elérte őt, elmondása szerint szabadságon van. Azt állítja, hogy csak akkor értesült az ügy bizonyos részleteiről, amikor munkatársuk, B. Szilvia előzetes letartóztatásba került.

Arra, hogy megszüntették-e a nő munkaviszonyát, úgy reagált: az ügy kellemetlen a cég és a tulajdonosok számára is, de „nem lett volna sportszerű”, ha felmond az alkalmazottjának. Holbok azt is közölte: nem volt tudomása arról, hogy Mengyi Rolandnak köze van az ügyhöz.

Holbok fenti állítását árnyalja az egyik lehallgatott telefonbeszélgetés jegyzőkönyve, amelyben két gyanúsított arról beszél, hogy a pályázati pénz elosztását, vagyis a „matekot” már nem B. Szilvia, hanem Mengyi Roland és a cég tulajdonosa végzi.

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese bejelentette, hogy belső vizsgálatot rendelt el az Emminél, és tételesen át fogják nézni a Public Sector Consulting Kft. uniós pályázati munkáit, azok teljesítéseit.