Felfüggesztené a norvég pénzek érkezését Lázár János

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt / MTI/Szigetváry Zsolt

-

A Norvég Civil Támogatási Alap támogatási programjának felfüggesztését javasolta a Vidar Helgesen norvég EU-ügyi miniszternek küldött levelében Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, „az ügy mindkét fél számára megnyugtató rendezéséig” - értesült a Népszabadság. A norvég kormány még nem reagált.


A május 6-i keltezésű levélben Lázár leszögezi: továbbra is fenntartja azt a véleményét, hogy az alap kezelésére kijelölt szervezet (az Ökotárs Alapítvány vezette konzorcium) függetlensége és szakmai működése megkérdőjelezhető. Az államtitkár már áprilisban kétségbe vonta a Norvég Civil Alap pártoktól független működését, a pénzosztást koordináló konzorciumot pedig LMP-közeli szervezetnek titulálta. Csepreghy Nándor helyettes államtitkár pedig „pártfüggő, szélhámos gittegyletnek” nevezte a pályázati rendszer működtetőit. Az Ökotárs Alapítvány igazgatója úgy nyilatkozott, nincs közük egyetlen párthoz sem, a norvég alap pedig közölte, hogy nem támogat pártpolitikai mozgalmat vagy tevékenységet.


Mi az a norvég alap?

Nem is egy, hanem két alapról van szó, az EGT Alapról és a Norvég Alapról, és nem csak Norvégiáról. Norvégia, Izland és Liechtenstein mint donor országok hozták létre, mert az unióval együtt alkotott Európai Gazdasági Térség (EGT) tagjaiként gazdasági kedvezményekben részesülnek, viszont az EU finanszírozásához nem járulnak hozzá, ugyanakkor érdekük a térség országai közti különbségek kiegyenlítése. A Norvég Alap kedvezményezett országai az EU-hoz 2004 óta csatlakozott 12 tagállam, köztük Magyarország (40 milliárd forintos támogatással). Az EGT Alap e 12 országon kívül támogatja Görögországot, Spanyolországot és Portugáliát. Minderről itt tájékozódhat részletesen.