Felfelé alkudva nyert közbeszerzési tendert a Közgép

Fotó: MTI/MTVA / Máthé Zoltán

-

Megint kapott egy állami megbízást Simicska Lajos cége, és még a becsült árat is fel tudta tornázni. A közbeszerzést kiíró cég vezetője a Fidesz egykori névadója.


A Közgép bővítheti ki az állami tulajdonban lévő csepeli szabad kikötőt. A tendert még júniusban írták ki, de a döntés csak most született meg. A Közbeszerzési Értesítőből kiderül, hogy a beruházás költségét eredetileg nem egész 3 milliárd forintra becsülték, ám Simicska Lajos cége végül is több mint 3,3 milliárd forintos ajánlattal happolta el a munkát a Strabag elől.


A kikötőt uniós pénzből újítják fel, a feladat az, hogy bővítsék a területét és javítsák a hajón érkező áruk átrakodásának lehetőségeit teherautókra, illetve vasútra. A fejlesztési minisztérium államtitkára, Fónagy János még a nyár elején jelentette be, hogy fejlesztik a dunai kikötőket, köztük a bajait és a csepelit. A budapesti szabad kikötő hasznos területét 40 hektárral bővítik, és a fejlesztések alapján arra számítanak, hogy az újonnan betelepülő cégek néhány éven belül 400 új munkahelyet teremtenek.

A munkákat a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. tulajdonában lévő Mahart-Szabadkikötő Zrt. rendelte meg. Az évente százmilliós forgalmú céget az a Sztilkovics Szávó irányítja, aki 1988-ban 36 társával együtt megalapította a Fideszt, amelynek névadója éppen ő.

A szerb származású Sztilkovics Szávó a közigazgatásban a Miniszterelnöki Hivatal főosztályvezető posztjáig vitte, a Mahart előtt dolgozott a budapesti Főkefénél, politikai pályafutása viszont kimerült abban, hogy lakóhelyén, Pilisszentivánon 2006-ban függetlenként polgármester lett. A vezető pozíciót azonban még a Fidesz színeiben sem tudta megőrizni 2010-ben. Idén már nem is mérette meg magát.