Felfedezték a harisnyás egérpókot

-

Új pókfajokat fedeztek fel Indiában és Ausztráliában, köztük az újonnan elnevezett egérpókot és a világ legmérgezőbbjének tartott Argyrodes nemzetség egy új tagját.


Kutatók, tanárok és őslakosok vettek részt abban az ausztrál tudományos expedícióban, amely a Queensland államhoz tartozó York-félsziget elhagyatott és száraz trópusi területén fedezett fel összesen 13 új pókfajt. A csapat az expedíció 10 napja alatt késekkel törte fel a földet pókfonállal bélelt üregek után kutatva. Az újonnan felfedezett fajok közül kiemelkedik a harisnyaformájú hálóban élő egérpók és egy szőrös lábú csapóajtós pókféle is. Szintén találtak új madárpókféléket is.

Hasonló felfedezéseket tettek az indiai Irindzsalakudában található Christ College Biodiverzitás-kutató Intézetének munkatársai is az ország déli részén fekvő Kerala államban, Harithavanam helységben. A tudósok hat új pókfajt azonosítottak; egyikük a világ legmérgezőbbjének tartott Argyrodes csoport tagja, de nyomára bukkantak a Chrysso és a Tetragnatha nemzetségbe tartozó, eddig ismeretlen fajokat képviselő példányoknak is.