Félezer emberrel süllyedt el egy hajó a Jangcén

Fotó: Imaginechina / Stringer

-

A fedélzeten javarészt idős turisták utaztak. Eddig csak 13 embert sikerült kimenteni. Öten meghaltak, százat keresnek még.


A folyami közlekedési hatóság tájékoztatása szerint a tragédia helyi idő szerint hétfőn késő este történt a folyó Hupej tartománybeli szakaszán.


A Kelet Csillaga nevű hajó Csiangszu tartomány székvárosából, Nankingból tartott a délnyugat-kínai Csungkingba 458 emberrel a fedélzetén: 406 ötven és nyolcvan év közötti kínai turistával, egy utazási iroda öt alkalmazottjával és a 47 fős legénységgel. Öten biztosan meghaltak, több száz embert még mindig keresnek, írja a BBC.Az elsüllyedt hajó 76,5 méter hosszú, 11 méter széles volt. Ötszázharmincnégy férőhelyes, vagyis nem volt túlzsúfolva.

A hajó kapitányát és fedélzeti főmérnökét is megmentették, és mindketten azt mondták, hogy a hajó „egy ciklonba” kerülve gyorsan elsüllyedt. Hupej Zsipao című lap azt írta, hogy erőteljes forgószél okozta a tragédiát, a folyami közlekedési hatóságok egyik illetékesek szerint a hajó „két perc” alatt süllyedt el, amikor utasai éppen lefekvésre készültek.A Hszinhua hírügynökség jelentése szerint Li Ko-csiang miniszterelnök Ma Kaj miniszterelnök-helyettessel és Jang Csing államtanácsossal a tragédia helyszínére repült, hogy személyesen irányítsa a mentési munkálatokat. Hszi Csin-ping kínai elnök arra adott utasítást, hogy teljes erőbevetéssel végezzék a mentést. A közlekedési minisztérium és más hivatalok azt az utasítást kapták, hogy minden eszközt vessenek be a kutatás és a mentés felgyorsítására, illetve a túlélők ellátására.

Hírügynökségi jelentések szerint a mentést nehezíti az erős szél és a heves eső. Huszonnégy óra leforgása alatt 150 milliméter csapadék hullott a térségben.