Félezer afgán menekültet toloncoltak ki Pakisztánból

Fotó: AFP / A Majeed / AFP / A Majeed

-

Évtizedek óta Pakisztánban él a világ egyik legnagyobb menekültpopulációja. Csütörtökön másfél millió ideiglenes tartózkodási engedély jár le.


Egy nappal a tartózkodási engedélyek lejárta előtt, “biztonsági okokból” letartóztattak és kitoloncoltak ötszáz afgán menekültet a pakisztáni Haibár-Paktunkva tartományban. "Nem akarunk semmilyen, az afgán menekültekkel szembeni agresszív kampány látszatát kelteni, de 35 éve látjuk őket vendégül, ideje hazamenniük a saját országukba" - mondta Mustak Ahmad Gáni tartományi kormányzó.

Haibár-Paktunkva tartományban mintegy 100 ezer regisztrált menekült van, és a kormányzó szerint a nem regisztrált afgánok komoly biztonsági kockázatot jelentenek. Gáni szerint újra kell gondolni a szövetségi kormány menekültpolitikáját. Hozzátette, ha az ország be akarja fogadni a menekülteket, regisztrálni kell őket, és ehhez egy megfelelő rendszert kell létrehozni.

Az utóbbi hónapban több mint 2 ezer menekültet tartóztattak le, és 400-at toloncoltak ki. Iszlámábád tavaly decemberben hosszabbította meg az afgán menekültek ideiglenes tartózkodását lehetővé tevő regisztrációs kártyák érvényességét, ugyanakkor a kormány egyelőre nem jelentette be a menekültek június 30-án lejáró jogi státuszának a megújítását. Ám a múltban többször is az utolsó pillanatban terjesztették ki a határidőt.

Pakisztánban él a második legnagyobb menekültpopuláció a világon. A mintegy másfél millió regisztrált, és további egymillió nem bejegyzett afgán menekült jelentős része az 1980-as években menekült az országban a Szovjetunió afganisztáni katonai beavatkozása miatt.

Az önszántukból hazatérő afgánok száma jelentősen csökkent az utóbbi időben, mivel fokozódtak a harcok a kormány és a tálibok között. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának adatai szerint 2016-ban önszántából nagyjából 6 ezren tértek vissza Afganisztánba, ami elenyésző szám a tavalyi 58 211-hez képest. Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa pakisztáni látogatása után azt mondta, meggyőzte a pakisztáni kormányt a tartózkodási engedélyek meghosszabbításáról.

Sok afgán évtizedek óta él Pakisztánban, és jelentősen hozzájárul az ország munkaerejéhez. Szártádzs Aziz pakisztáni külügyminiszter azonban közölte, hogy a menekülttáborok "a terroristák menedékévé" váltak. A pakisztáni tartományokért és a határ menti térségekért felelős miniszter is azt mondta, hogy nem hajlandók a végtelenségig vendégül látni a menekülteket.