Feleségét és gyerekeit hiányolta a ciprusi gépeltérítő

-

Cipruson élő volt feleségét és gyerekeit akarta látni Szeif Eldin Musztafa, ezért térítette el az EgyptAir utasszállító repülőgépét.


Az egyiptomi állampolgárságú Szeif Eldin Musztafa kedd reggel egy - mint később kiderült - robbanóöv-utánzattal térítette el az EgyptAir Alexandriából Kairóba tartó belföldi járatát, amely a ciprusi Lárnaka repülőterén szállt le. Ezt követően hatórás túszdráma vette kezdetét, amely végül vérontás nélkül, a gépeltérítő őrizetbe vételével végződött.

Az 59 éves férfi szerdai közleményében azzal indokolta tettét, hogy "amikor valaki nem látta a családját 24 éve, és látni akarja a feleségét és a gyermekeit, és az egyiptomi hatóságok ezt nem engedik, mit tegyen?" A ciprusi sajtó úgy tudja, hogy Musztafa 1994-ig Cipruson élt volt feleségével és öt gyermekével. A gépeltérítő politikai követelésekkel is fellépett: menedékjogot kért Európában és követelte 63 fogságban lévő egyiptomi ellenzéki nő szabadon bocsátását.

A lárnakai bíróság szerdán elrendelte Musztafa nyolc napig terjedő vizsgálati fogságban tartását. A férfit géprablással, emberrablással, erőszakkal való fenyegetéssel, terrorizmussal kapcsolatos bűncselekményekkel és robbanószer birtoklásával gyanúsítják. Az incidens után kiderült, hogy a férfin lévő robbanószerkezet nem volt valódi, korábbi közlések szerint mobiltelefontokokból és zsinórokból készített utánzatot viselt.

Az egyiptomi hatóságok kérték a gépeltérítő kiadását, ugyanakkor egy ciprusi rendőrségi szóvivő és egy kormánytisztviselő szerint korai még a kiadatásról beszélni.